Κάπνισμα: Το παθητικό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος
Οι άνθρωποι που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, ζώντας κοντά σε καπνιστές, έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν.
Τι λένε τα στοιχεία από 192 χώρες
Ο καπνός του τσιγάρου εκθέτει τους καπνιστές σε διάφορες χημικές καρκινογόνες ουσίες και σχετίζεται με περίπου έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο διεθνώς. Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, όπως δείχνει και η νέα μελέτη. Στοιχεία από 192 χώρες δείχνουν ότι το 33% των ανδρών μη καπνιστών, το 35% των γυναικών μη καπνιστών και το 40% των παιδιών εκτίθενται χωρίς τη θέληση τους στον καπνό των άλλων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού άλλων) αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, μεταξύ άλλων καρκίνου των πνευμόνων.
Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμάν Γουαρνακουλασουρίγια του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος “Tobacco Control”, ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 7.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 3.452 εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα.
Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση), σύμφωνα με τους ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στον καρκίνο του στόματος», ιδίως αν η έκθεση στον καπνό των άλλων έχει χρόνιο χαρακτήρα (πάνω από 10 έως 15 χρόνια). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καρκίνοι του στόματος (χείλους, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα) ευθύνονται για περίπου 448.000 νέα περιστατικά και 229.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Πρόληψη και Θεραπεία
Πολλά είδη καρκίνου μπορούν να προληφθούν εάν κάποιος δεν καπνίζει, διατηρεί ένα υγιές βάρος, δεν καταναλώνει πολύ αλκοόλ, τρώει πολλά λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης, εμβολιάζεται κατά ορισμένων μολυσματικών ασθενειών, δεν καταναλώνει πάρα πολύ επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας, και αποφεύγει την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο έγκαιρος εντοπισμός μέσω μαγνητικής τομογραφίας είναι χρήσιμος στις περιπτώσεις τραχηλικού και ορθοκολικού καρκίνου.
Συχνά, ο καρκίνος θεραπεύεται με συνδυασμό θεραπείας με ακτινοβολία, χειρουργείου, χημιοθεραπείας, και στοχευμένης θεραπείας. Ο πόνος και η διαχείριση των συμπτωμάτων αποτελούν σημαντικό κομμάτι της θεραπείας. Η παρηγορητική φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους είναι σε προχωρημένα στάδια της ασθένειας. Οι πιθανότητες επιβίωσης εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου και την έκταση της ασθένειας κατά την έναρξη της θεραπείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας