Τεχνολογία

Δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα: «Έκλεισε» η συμφωνία με την εταιρεία του Έλον Μάσκ

Δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ετοιμάζει τη σχετική απόφαση.

Το δορυφορικό ίντερνετ έρχεται στην Ελλάδα και, μάλιστα, αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στο 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ετοιμάζει τη σχετική απόφαση αφού υπάρχει συμφωνία με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μάσκ για την υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ της Starlink.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η Ελλάδα μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο όπου θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της Starlink.

Το πολύ γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ του δισεκατομμυριούχου προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της Ελλάδας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά.

Από το τέλος του 2020 η Starlink έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή τόσο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Κυριάκος Πιερρακάκης

Οι προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος έχει εμπλακεί προσωπικά μέσω επαφών σε συζητήσεις με την εταιρεία για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στη σημαντική και άμεση αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων της χώρας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα: «Έκλεισε» η συμφωνία με την εταιρεία του Έλον Μάσκ

Τι θα αλλάξει ο ερχομός της Starlink

Η εμπλοκή της Starlink στην Ελλάδα προς το παρόν δεν ταράζει τα νερά των ισορροπιών για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ωστόσο προσθέτει έναν υπολογίσιμο παίκτη. Εκτός από όλα τα άλλα, η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία και υπόσχεται πλήρη πανελλαδική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Άλλωστε, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει την τελευταία διετία στη χώρα μας για να αναβαθμιστούν οι υποδομές, η Ελλάδα είναι δυστυχώς ουραγός.

Χαρακτηριστική είναι η λίστα που δημοσίευσε στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία, βάσει των μετρήσεων του European Data Journalism Network (EDJN), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε ταχύτητα Ιντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με μέση ταχύτητα download τα 29 Mbps.

Για να καταλάβουμε το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από προηγμένες σε αυτόν τον τομέα χώρες, πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Δανία με 140 Mbps, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά οκτώ από τις 26 χώρες πετυχαίνουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο