Ελλάδα

Λουκίδης: Δύο self test ισοδύναμα του μοριακού

Λουκίδης: Δύο self test ισοδύναμα του μοριακού
Λουκίδης: O πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε στη πορεία των εμβολιασμών και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίου του ΣΚΑΙ και αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο ύστερα από το θάνατο μίας 44χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ενώ υποστήριξε ότι «δύο self tests μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού σύμφωνα με νέα μελέτη».

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τους φόβους που έχει εγείρει στις γυναίκες σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι είναι μια πραγματικότητα που επικοινωνιακά στην αρχή φάνηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σαν να συγκαλύπτεται.

«Διαφωνώ πλήρως με αυτό είναι μια ενημέρωση που κάνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια. Αυτή φαίνεται να αφορά γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας. Πιθανότατα να έχει ένα ορμονικό υπόστρωμα από κάτω. Δεν το γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. Έχουμε ελάχιστα δημοσιευμένα στοιχεία και η ενημέρωση αυτή με την ποσόστωση αυτής της παρενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφασίσει ο άλλος αν θα συνεχίσει η όχι. Καταλαβαίνω την ανησυχία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν δεδομένα ασφαλείας στην εγκυμοσύνης μόνο για το εμβόλιο MRNA της Pfizer, τα οποία δεδομένα βασίζονται σε μελέτη που έγινε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους υγειονομικούς, με τον κ. Λουκίδη να τονίζει πως για όποιον έχει ζήσει το κλινικό κομμάτι της νόσου δεν θα περνούσε από το μυαλό του να μην εμβολιαστεί, ενώ συμπλήρωσε πως «αν αναλύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή νόσο και αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι θα φανεί ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σκωτίας με 1.300.000 εμβολιασμούς και ποσοστό προστασίας 95%. «Είμαστε σε περίοδο με εύθραυστη ισορροπία που βασίζεται από την μια μεριά στο υγειονομικό σύστημα, στις εισαγωγές, στην διαχείριση των ασθενών και από την άλλη στην ελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου», επισήμανε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments