Ελλάδα

Μόσιαλος: Πιθανό τα εμβόλια να πιάνουν την ινδική μετάλλαξη

Μόσιαλος: Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, ωστόσο είναι σημαντικές οι επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν εάν οι έγκυες είναι θετικές στον κορωνοϊό.

Πολύ πιθανή η περίπτωση τα εμβόλια να πιάνουν την ινδική μετάλλαξη, υποστήριξε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σήμερα σε εμφάνισή του στο ΣΚΑΪ. Ακόμα, αναφέρθηκε και στη σχέση των εμβολίων με τη γυναικεία υπογονιμότητα, τονίζοντας πως η γονιμότητα δεν επηρεάζεται.

Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει δημόσια τη χρησιμότητα των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, ενώ τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων.

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη και αν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίσουν τα εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε όμως κάποιες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, που είναι ένας αδρανοποιημένος κορονοϊός, πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει… Για τα υπόλοιπα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμα γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα υπόλοιπα εμβόλια να είναι εξίσου αποτελεσματικά».

Μόσιαλος: «Kανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα»

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και το φόβο των γυναικών πως θα επηρεαστεί η γονιμότητά τους, ο κ. Μόσιαλος ήταν κατηγορηματικός, τόσο και για το συγκεκριμένο εμβόλιο όσο και για τα υπόλοιπα.

«Αν θέλουν να έχουν επιλογή αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν» διευκρίνισε.

Ωστόσο, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως είναι σημαντικές οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εάν οι γυναίκες είναι θετικές στον κορωνοΐό.

«Επίσης, η περίπτωση ιδιάζουσας θρόμβωσης που μπορεί να συμβεί αν κολλήσουμε κορωνοϊό, η πιθανότητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν κολλήσουμε τον κορωνοϊό, σε σχέση με την απειροελάχιστη πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οπότε οι αποφάσεις έτσι παίρνονται… Τι είναι πιο πιθανό να μας συμβεί. Αν είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε, προφανώς και κάνουμε το εμβόλιο. Αν θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να κολλήσουμε, τον κορονοϊό γιατί είμαστε κάπου απομονωμένοι εντελώς και δεν μας πλησιάζει κανείς, τότε πιθανώς υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής σε αργότερο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο