Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 30 Ευρωπαίοι εμβολιάζονται κάθε δευτερόλεπτο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 30 Ευρωπαίοι εμβολιάζονται κάθε δευτερόλεπτο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Κομισιόν ελπίζει ότι το 70% των Ευρωπαίων θα έχουν εμβολιαστεί έως τον Ιούλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε μέσω Twitter στη διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων από την Ευρωπαΐκή Ένωση στα κράτη μέλη, κάνοντας λόγο πως κάθε δευτερόλεπτο εμβολιάζονται 30 Ευρωπαίοι.

Μάλιστα, η ίδια είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή στο να συζητήσει σχετικά με την άρση της πατέντας των εμβολίων που πρότειναν οι ΗΠΑ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει υπέρ αυτής της θέσης.

«Οι 200 εκατομμύρια δόσεις που έχουν διανεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτουν πάνω από τους μισούς ενήλικες για να εμβολιαστούν με μια δόση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διανείμει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, μέχρι τώρα, στους Ευρωπαίους πολίτες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μία επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους την επικρίνουν για ολιγωρία στο κλείσιμο συμφωνιών.

«Τους 30 φτάνουν οι Ευρωπαίοι που εμβολιάζονται κάθε δευτερόλεπτο», είπε, επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι το 70% των Ευρωπαίων θα έχουν εμβολιαστεί έως τον Ιούλιο.

«Οι εξαγωγές από την Ευρώπη πηγαίνουν σε πάνω από 90 χώρες», επεσήμανε ακόμη η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ για ακόμη μια φορά εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με τη θέση των ΗΠΑ για απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων. «Καλούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή να επιτραπούν οι εξαγωγές και να αρθούν τα μέτρα στους εφοδιασμούς», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τι δήλωσε για την άρση της πατέντας των εμβολίων

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο». «Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτήν την στιγμή «ο βασικός εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο» και κάλεσε τις άλλες χώρες που παράγουν εμβόλια να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργά» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η προσωρινή άρση της πατέντας ζητείται κυρίως από την Ινδία και την Νότια Αμερική ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν την παραγωγή, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, είναι κατηγορηματικά αντίθετες.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμφανιζόταν θετική απέναντι στην προοπτική αυτή, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο, ελλείψει μέσων παραγωγής που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα. Ομως, πρόσφατα η Ενωση φάνηκε να μισανοίγει την πόρτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments