Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Θα υιοθετηθεί δήλωση για εργασία και κοινωνικά δικαιώματα

Σύνοδος Κορυφής: Δήλωση για εργασία και κοινωνικά δικαιώματα αναμένεται να υιοθετήσουν οι ηγέτες των 27 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες των 27 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσουν δήλωση για την απασχόληση και τη φτώχεια, σήμερα κατά την άτυπη σύνοδό τους στο Πόρτο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για μια νέα εργατική νομοθεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πόρτο για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής.

Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο που αναμένεται να υιοθετηθεί

«Η κοινωνική διάσταση, ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων βρίσκονταν ανέκαθεν στον πυρήνα μιας ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», πρόκειται να δηλώσουν οι ηγέτες, σύμφωνα με σχέδιο του εγγράφου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Η δέσμευσή μας στην ενότητα και την αλληλεγγύη σημαίνει επίσης την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους και ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω», πρόκειται να δηλώσουν. Στο σχέδιο της δήλωσης οι ηγέτες δεσμεύονται επίσης να αγωνισθούν κατά των διακρίσεων λόγω φύλου και να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια.

Η άτυπη σύνοδός τους πραγματοποιείται μια μέρα μετά από μια υψηλού επιπέδου διάσκεψη για την απασχόληση, μετά την οποία κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας υπέγραψαν ένα κοινό έγγραφο στο οποίο υπόσχονται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Εντούτοις, όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, οι συνομιλίες για την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ –στις οποίες κυριαρχούν συζητήσεις για την ανεργία, την εξειδίκευση και τους μισθούς– μπορεί να παραμερισθούν από τρέχοντα ζητήματα.

Σύνοδος Κορυφής: Τι δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός

«Η Κοινωνική Σύνοδος του Πόρτο λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία. Καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και η πανδημία υποχωρεί, η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε τι συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα.

«Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος. Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές. Και τρίτον, μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας τις ευεργετικές ρυθμίσεις του επικειμένου νομοθετημάτος κάνοντας λόγο για «δύναμη να επιλέξει ο ίδιος ο εργαζόμενος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο