Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, ερωτηθείς για το εργασιακό νομοσχέδιο που θα οδεύσει σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά στη Βουλή.
Ο υπουργός Εργασίας τοποθετήθηκε για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση που κάνει ως «παντελώς αναξιόπιστη» ενώ εξήγησε τις βασικότερες ρυθμίσεις που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο όπως είναι η ψηφιακή κάρτα, επαναλαμβάνοντας πως το 8ωρο δεν καταλύεται και πως ο εργαζόμενος μένει προστατευμένος.
Λένε πως η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, κάνοντας λόγο για «Εργασιακό Μεσαίωνα». Έβγαλα στη δημοσιότητα την κλαδική σύμβαση ανάμεσα στους Ξενοδόχους και στους Ξενοδοχοϋπαλλήλους στην οποία προβλέπεται εδώ και χρόνια, όπως και φέτος, διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μας κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν την έχουμε επικυρώσει και τους ρώτησα γιατί από τη μια λένε πως η διευθέτηση είναι καταστροφή και από την άλλη μας ζητάνε να την κηρύξουμε υποχρεωτική.
Ξεχνούν πολύ απλές ρυθμίσεις που έχουμε αναφέρει. Πρώτα από όλα, γίνεται με αίτημα από τον εργαζόμενο αλλιώς δεν υφίσταται κάτι. Επίσης, υπάρχει ρύθμιση για την απόλυση αν πάει ο εργοδότης «πάει στο αυτί» του και προτείνει να υπάρξει τέτοια διευθέτηση με τον εργαζόμενο να αρνείται και τον εργοδότη να τον απολύει. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ακύρωση απόλυσης. Είναι υποκρισία. Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να έχουμε τέτοιες διευθετήσεις δηλαδή όπου υπάρχουν τα συνδικάτα και όχι όπου δεν υπάρχουν;
Να μιλάμε για εκείνους που εργάζονται και για πραγματικά προβλήματα. Υπάρχουν εργαζόμενοι, τους ξέρει όλος ο κόσμος, που θέλουν αυτές τις διευκολύνσεις και δεν το επιτρέπει η νομοθεσία. Θα έχουμε δύο κατηγοριών εργαζομένους; Αυτούς που έχουν συνδικάτα και επιτρέπεται να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις και αυτούς που δεν έχουν κάτι τέτοιο και «τιμωρείται»; Είναι αυτό φιλεργατική πολιτική; Μα τι είναι αυτά; Είναι «αραχνιασμένες απόψεις» που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Κανένας δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη λογική. Γιατί τέτοιου είδους καταστρατηγήσεις μπορεί να προκύψουν και πολύ ευκολότερα με τις υπερωρίες. Τότε να καταργήσουμε και τις υπερωρίες. Αν είναι να έχουμε προβλήματα, που έχουμε ήδη, με την παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, μπορούμε να το έχουμε και στο θέμα της διευθέτησης και πολύ περισσότερο και ευκολότερα στο θέμα των υπερωριών. Μπορείς να δουλεύεις 8ωρο και αν πέσεις σε κακό εργοδότη να σε βάλει να δουλεύεις παραπάνω. Να καταργήσουμε την εργασία; Το θέμα είναι να ρυθμίσουμε τα θέματα των ελέγχων.