Κόσμος

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία

ΠΟΥ: «Τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν, προφυλάσσουν όμως και τα μέτρα γιατί εμποδίζουν τη διασπορά του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ανησυχία έχει προκαλέσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ινδία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σχετικά πρόσφατα ο οργανισμός είχε αποφασίσει να στηρίξει έμπρακτα την Ινδία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στέλνοντας ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στη χώρα που είδε τον εφιάλτη να ζωντανεύει με τους αμέτρητους νεκρούς.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η B.1.617 είναι πιο μεταδοτική» αλλά επίσης και στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια», ανέφερε η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Έχουμε πολλά εμβόλια για τις ασθένειες, ωστόσο χρειάζονται μέτρα. Τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν, προφυλάσσουν όμως και τα μέτρα γιατί εμποδίζουν τη διασπορά του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ακόμη και στις χώρες όπου έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν τα εργαλεία που έχουν στην κατοχή τους, να προετοιμάσουν εμβόλια ανθεκτκά στις μεταλλάξεις και να προετοιμαστούν και για άλλες ασθένεις», συμπλήρωσε.

«Οποιαδήποτε επαφή με κάποιον εκτός σπιτιού είναι ρίσκο. Το ρίσκο αυξάνεται ανάλογα με το είδος της επαφής. Όσοι πιο πολλοί συγκεντρώνονται, τόσο υψηλότερο είναι το ρίσκο. Σε χώρες με θερμό κλίμα οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν κοινωνικές συγκενυρώσεις», επεσήμανε ακόμη ο Γκεμπρεγεσούς και τόνισε τη σημασία της τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

ΠΟΥ: Η αποστολή ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού στην Ινδία – «Σπαρακτική» η κατάσταση

Στα τέλη Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να να βοηθήσει τη χώρα να ανταπεξέλθει και να αποφορτιστεί από την ασφυκτικτή πίεση της πανδημίας, και δρομολόγησε την αποστολή ιατρικού πρωσωπικού και εξοπλισμού στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η Ινδία πρόκειται να παραλάβει εφόδια, όπως φιάλες οξυγόνου και κινητά νοσοκοκομεία. «Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο Τέντρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την ίδια στιγμή, η χώρα θα «εξοπλιστεί» και με το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό. Ήδη 2.600 μέλη του ΠΟΥ είναι καθ’ οδόν για την Ινδία ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει πως πρόκειται να συνδράμουν τη χώρα με την υποστήριξή τους.

Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία έφτασε και στην Ελλάδα, έχει βυθίσει την Ινδία στο χάος. Την Κυριακή η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, με σχεδόν 350.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική: οι διάδρομοι των νοσοκομείων έχουν γεμίσει από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς, γίνεται «μάχη» για μία θέση ή έστω λίγο οξυγόνο, ενώ ορισμένοι πεθαίνουν πριν καν φθάσουν καν στο νοσοκομείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο