Κορωνοϊός προβλέψεις: Πότε θα τελειώσει η πανδημία
Ο κορωνοϊός παραμένει και οι προβλέψεις για το αν θα τελειώσει η πανδημία και πότε δεν έχουν σταματήσει, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως το δεύτερο έτος του κορωνοϊού θα είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα λοιπόν, με ό,τι δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια και να τηρούν τα μέτρα, το τέλος της πανδημίας θα φανεί όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού.
«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον έλεγχο της πανδημίας. Καταναλώνουμε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να κρατήσουμε ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα κάτω από το νερό», δήλωσε ο κ. Βίλερ και προσέθεσε ότι «όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, τότε μόνο θα φανεί και το τέλος της πανδημίας». Μετά, θα υπάρχουν νέα κρούσματα, αλλά όχι ένα νέο κύμα, διευκρίνισε.
Βέβαια, σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, δεν είναι δυνατή η εξάλειψη τoυ κορωνοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του. «Ένας ιός ο οποίος μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών ζώων δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν είναι δυνατή, επομένως, η εξάλειψή του», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μακροχρόνια η συμβίωση μαζί με τον κορωνοϊό για όλο τον πλανήτη
«Και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του», είπε πριν έναν μήνα περίπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», στο 127ο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας στη Στουτγκάρδη. «Γενικώς, η κτηνοτροφία και το εμπόριο ζώων πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών. Ιδίως το παράνομο εμπόριο ζώων είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», τόνισε o Βίλερ, ο οποίος είναι κτηνίατρος.
Προειδοποίησε επίσης, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: «Παθήσεις όπως το θερμικό στρες, τα προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ο καρκίνος του δέρματος αυξάνονται ήδη, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως είναι για παράδειγμα τα κουνούπια και τα τσιμπούρια θα γίνουν επίσης πιο συχνές ως αποτέλεσμα των αλλαγών στους βιοτόπους και της μικρότερης βιοποικιλότητας. Αναμένω επίσης, προβλήματα εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει δυσκολότερη την παροχή πόσιμου νερού. Επίσης και η μειωμένη ποιότητα του νερού στα κολυμβητήρια οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα», εξήγησε φανερά ανήσυχος.
«Το τέλος της πανδημίας θα έρθει τη στιγμή που ως κοινότητα θα έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό»
«Όλη την ώρα ακούω ότι το εμβόλιο θα σημάνει το τέλος. Βεβαίως και όχι!», έχει σημειώσει και ο διευθυντής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε πριν από καιρό. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι χώρες δεν θέλουν να ακούνε κακές ειδήσεις αυτού του είδους, και το καταλαβαίνω αυτό».
Ωστόσο, είχε σχολιάσει πως «το τέλος της πανδημίας θα έρθει τη στιγμή που ως κοινότητα θα έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Και αυτό εξαρτάται από μας. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα». Η αντίδραση στον κορωνοϊό θα πρέπει να στηρίζεται «σε επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα δημόσιας υγείας. Ο ΠΟΥ επικρίθηκε επανειλημμένως, αλλά η επικοινωνιακή προσέγγιση ενός πράγματος που δεν γνωρίζουμε σαφώς είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Για ορισμένους, κάνεις υπερβολικά λίγα, για άλλους, υπερβολικά πολλά», είχε προσθέσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας