Κρούσματα σήμερα 18/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Τα κρούσματα για σήμερα 17/5 αναμένεται να βγάλει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι χθες 16/5 καταγράφηκαν 1.262 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 613 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 84 νέες λοιμώξεις.
Μετά τις ανακοινώσεις περί άρσης των μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες προσοχή. Ακόμη, με την πρόοδο που υπάρχει στους εμβολιασμούς έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με μία σειρά “προνομίων” για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Τα σενάρια για τα προνόμια στους εμβολιασμένους
Η σταδιακή επαναλειτουργία τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που τρέχει με ταχείς ρυθμούς στη χώρα μας φαίνεται πως επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα των προνομίων για τους εμβολιασμένους.
Σαφώς ακόμη είναι νωρίς για αποφάσεις, καθώς όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η συζήτηση αυτή θα έχει βάση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ομοίως και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αρνητικός.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών να μην περιορίζονται μόνο στα ταξίδια, αλλά να δοθούν και για μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
Άλλωστε στους εσωτερικούς χώρους οι πολίτες θα βγάζουν αναγκαστικά τη μάσκα προκειμένου να απολαύσουν το καφέ τους ή το φαγητό τους. Τι θα γίνεται όμως με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατ΄επιλογήν (σ.σ. εφόσον τότε θα έχουν ανοίξει όλες οι εμβολιαστικές πλατφόρμες);
Θα εισέρχονται ελεύθερα στο εσωτερικών των εστιατορίων, των μπαρ, ή των κινηματογράφων ή θα πρέπει να επιδεικνύουν κάποιο αρνητικό είδους τεστ; Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η είσοδος στους παραπάνω χώρους να είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επιτρέπετε σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
Σε 15 μέρες θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 40άρηδες
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε πως από τους 40άρηδες θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια μέσα στις επόμενες 15 μέρες και σε κάθε περίπτωση εντός Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις μικρότερες ηλικίες.
Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 105.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Και είναι ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, αφενός λόγω του εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, αλλά και των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Σε καλό δρόμο οι εμβολιασμοί
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάντως από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα έχουν ήδη γίνει ήδη περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας.
Ο κ. Γεωργαντάς εμφανίστηκε σήμερα ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 105.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Μάλιστα, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, αφενός λόγω του εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, αλλά και των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Θα έχουμε τα κινητά συνεργεία, τα οποία θα πάνε στα νησιά σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την Γαλάζια Ελευθερία. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ολοκληρώνονται σε άλλα 16 νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους και θα ξεκινήσει για όλα τα υπόλοιπα νησιά πλην της Κρήτης. Υπολογίζουμε ότι 700.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν εντός του Ιουνίου», σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πότε θα πρασινίσει η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC
Γύρω στις 10 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, που σημαίνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα ταξινομηθεί ως πράσινος χώρος, τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Χθες, μάλιστα επεσήμανε πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει ανοσία το 50% του γενικού πληθυσμού της χώρας.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Τι είπε για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για την ινδική μετάλλαξη.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι όταν τα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού που είναι και το όριο του ECDC για να είναι μια περιοχή στην πράσινη ζώνη.
Ακόμη, τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους.
Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες
Αναφερόμενος στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν υπάρχει λόγος για τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία. Είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ αυτό. Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι. Για να γίνουν σε ευρεία κλίμακα όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό».
«Η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα. Αυτοί που πέρασαν κοροναϊό έχουν κάνει ανοσία οι περισσότεροι, και έχουν και πολύ υψηλά αντισώματα. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο, αυτή είναι η οδηγία. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει», εξήγησε ο κ. Γώγος σχετικά με όσους έχουν νοσήσει.
Άσκηση ισορροπίας το άνοιγμα του τουρισμού
Για το άνοιγμα του τουρισμού, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για «άσκηση ισορροπίας. Για να λυθεί επιτυχώς αυτή η εξίσωση χρειάζεται η βοήθεια όλων ως προς την τήρηση των μέτρων». Όσο για τις μεταλλάξεις δήλωσε ότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις έως τώρα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία τους για τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τα self tests σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στις σχολικές μονάδες της χώρας ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα στα σχολεία, ενώ αρχικά έγινε συζήτηση για ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, αν και, όπως είπε, δεν μετείχε σε μια συνεδρίαση, όπου μπορεί να συζητήθηκε το θέμα εκεί.
Τι ισχύει για την ινδική μετάλλαξη
Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι η μεταδοτικότητα της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στην χώρα μας και αν έχει αυστηρή επιτήρηση μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».
Επεσήμανε πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και με την 2η δόση εμβολίου δηλαδή να αποκτηθεί πλήρως ανοσία και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής. Παράλληλα, δήλωσε πως το πότε αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έχουμε διαθέσιμα και πόσο θα επεκτείνεται το εμβολιαστικό σύστημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας