Διεθνή

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία προσωμοίωσης

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία προσωμοίωσης
Ψηφιακό πιστοποιητικό: Επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν σήμερα με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.

Πιστοποιητικό κορωνοϊού: Η ΕΕ ξεκίνησε τις δοκιμές

Ξεκίνησε η διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δηλώσει πως στόχος της ήταν να είναι το πιστοποιητικό έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο, προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο το άνοιγμα του τουρισμού.

Οι χώρες έχουν χωριστεί σε τρία διαφορετικά γκρουπ, όπως είχε αναφέρει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ορισμένα από τα κράτη τα οποία ανήκουν στην πρώτη ομάδα, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία συμμετείχαν ήδη στην δοκιμή όπως σημείωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Πολλά υποσχόμενη αρχή για τα πιστοποιητικά της ΕΕ για εμβολιασμό, τα τεστ και ανάρρωση για την COVID19» επισήμανε ο κ. Ρέιντερς και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα και την επόμενη».

Στο πρώτο γκρουπ που θα λάβει μέρος στις δοκιμές ανήκει και η Ελλάδα, όπως είχε σημειώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος.

Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο Covid-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη-μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη-μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) εμβόλια στην ΕΕ (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments