Κόσμος

Χιλή: Ανεξάρτητοι υποψήφιοι και η αριστερά προηγούνται στις εκλογές

Χιλή: Ανεξάρτητοι υποψήφιοι και η αριστερά προηγούνται στις εκλογές. Τα κόμματα της αριστεράς έλαβαν το 33% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά 21%, ενώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι έλαβαν τις υπόλοιπες ψήφους, με πάνω από τα μισά ψηφοδέλτια (το 53%) να έχουν καταμετρηθεί.

Τα κόμματα της αριστεράς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που θέλουν να αναθεωρηθεί σε βάθος το Σύνταγμα της Χιλής, κληροδότημα της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), προηγούνται έναντι της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για να αναδειχθούν τα 155 πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες εξίσου, που θα συγκροτήσουν τη Συντακτική Συνέλευση η οποία εντέλλεται να καταρτίσει τον νέο θεμελιώδη νόμο.

Τα κόμματα της αριστεράς έλαβαν το 33% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά 21%, ενώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι έλαβαν τις υπόλοιπες ψήφους, με πάνω από τα μισά ψηφοδέλτια (το 53%) να έχουν καταμετρηθεί. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά η κεντροδεξιά του Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην εξουσία, δεν θα έχει δυνατότητα να ελέγξει τις αποφάσεις της Συντακτικής Συνέλευσης, 17 έδρες της οποίας θα κατανεμηθούν σε μέλη των αυτοχθόνων λαών της Χιλής. Θα χρειαζόταν πάνω από το ένα τρίτο των εδρών στο σώμα για να την εξασφαλίσει.

Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 37%, σύμφωνα με τα δεδομένα της εκλογικής αρχής, της SERVEL.

Σύμφωνα με προβλέψεις του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού του δικτύου CNN στη Χιλή, οι υποψήφιοι του κινήματος Chile Vamos («Χιλή Πάμε») θα καταλάβουν 38 έδρες, η κεντροαριστερά 24, η ριζοσπαστική αριστερά 30 και ανεξάρτητοι 45.

Ο Εράλδο Μουνιός, πρόεδρος του κεντροαριστερού Κόμματος για τη Δημοκρατία, παρατήρησε νωρίτερα ότι η νίκη των ανεξάρτητων, χωρίς κομματική ταυτότητα, είναι το στοιχείο που αναδεικνύει η διαδικασία. «Η ισχύς των ανεξάρτητων ανεβαίνει εντυπωσιακά. Είχαμε την αίσθηση ότι θα συνέβαινε αυτό, ότι θα είχαμε μια απόρριψη, ένα μάθημα για την πολιτική τάξη», δήλωσε.

Ο πρόεδρος Πινιέρα έκανε λόγο για «ιστορικές» εκλογές, εκτιμώντας και αυτός με τη σειρά του σε τηλεοπτικό διάγγελμά του που μεταδόθηκε πριν από λίγο ότι «οι πολίτες έστειλαν ένα δυνατό, καθαρό μήνυμα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις».

Οι εκλογές αυτές αρχικά θα διεξάγονταν την 11η Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν και αποφασίστηκε και διεξαχθούν σε 48 ώρες αντί για 24, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα θεμελιώδη νόμο του κράτους, που είχε καταρτιστεί το 1980, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Η διαδικασία αποτέλεσε καρπό των κινητοποιήσεων του μεγαλύτερου κινήματος των τελευταίων δεκαετιών στη Χιλή, που εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, με κεντρικό αίτημα να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο