Κόσμος

Ιταλία Eurovision νίκες: Πόσες φορές έχει κερδίσει

Ιταλία Eurovision νίκες: Πόσες φορές έχει κερδίσει
Ιταλία Eurovision νίκες: Η Ιρλανδία πάντως, κατέχει το ρεκόρ, έχοντας κερδίσει τον διαγωνισμό επτά φορές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φορών σε πέντε χρόνια.

Η Ιταλία είναι η νικήτρια χώρα για στη Eurovision για το 2021, που διοργανώθηκε στο Ρότερνταμ μετά από έναν χρόνο πανδημίας, με τη Γαλλία και την Ελβετία να ακολουθούν στον πίνακα της βαθμολογίας.

Πόσες φορές έχει κερδίσει η Ιταλία;

Η Ιρλανδία κατέχει το ρεκόρ, έχοντας κερδίσει τον διαγωνισμό επτά φορές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φορών σε πέντε χρόνια. Η Σουηδία είναι η δεύτερη με έξι νίκες από το 2016. Η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, είναι τρίτοι με πέντε νίκες. Στη συνέχεια έρχεται το Ισραήλ, με τέσσερις νίκες. Τρεις χώρες έχουν κερδίσει τρεις φορές, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιταλία. Πέντε χώρες έχουν κερδίσει δύο φορές, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ουκρανία.

Η Ιταλία λοιπόν, έχει κερδίσει με τα εξής κομμάτια στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό: Το 1964, με τη Gigliola Cinquetti και το «Non Ho L’Età», με το τραγούδι να είναι στα ιταλικά και το Ηνωμένο Βασίλειο να έρχεται δεύτερο. Το 1990, με τον Toto Cutugno και το «Insieme: 1992», επίσης, ένα κομμάτι στα ιταλικά. Και το 2021, με τους Måneskin και το «Zitti E Buoni», επιλέγοντας για μια ακόμα φορά να τραγουδήσουν στα ιταλικά.

Gigliola Cinquetti, «Non Ho L’Età», 1964

Ένα «μικρόφωνο» για τη νικήτρια χώρα

Κερδίζοντας τον διαγωνισμό, οι εκάστοτε νικητές λαμβάνουν ένα τρόπαιο, το οποίο από το 2008 έχει ένα τυπικό σχέδιο. Αυτό το τρόπαιο είναι ένα χειροποίητο κομμάτι γυαλιού αμμοβολής με βαμμένες λεπτομέρειες σε σχήμα μικροφώνου της δεκαετίας του 1950, σχεδιασμένο από τον Kjell Engman της Kosta Boda, που ειδικεύεται στην τέχνη γυαλιού. Οι τραγουδοποιοί και οι συνθέτες της επιτυχημένης συμμετοχής λαμβάνουν μικρότερες εκδόσεις του τρόπαιου.

Το τρόπαιο συνήθως παρουσιάζεται από τον νικητή του προηγούμενου έτους αν και άλλα άτομα έχουν κληθεί στο παρελθόν να απονείμουν το βραβείο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τον τηλεοπτικό οργανισμό υποδοχής, της EBU, πολιτικών, ακόμα και φανταστικών χαρακτήρων, όπως συνέβη το 2007 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όταν ο Joulupukki, γνωστός διεθνώς ως Άγιος Βασίλης, έδωσε το βραβείο στη νικήτρια Μαρίγια Σερίφοβιτς.

Γιατί η Ιταλία ανήκει στις «Big Five»;

Το 1999, οι κανόνες για τον υποβιβασμό χωρών άλλαξαν για να απαλλάξουν τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υποβιβασμό, δίνοντάς τους το αυτόματο δικαίωμα να ανταγωνίζονται ανεξάρτητα από τον μέσο όρο των πέντε ετών. Αυτή η ομάδα, ως τα μέλη με την υψηλότερη οικονομική συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και στον διαγωνισμό κάθε χρόνο, στη συνέχεια έγινε γνωστή ως οι «Big Four». Αυτή η ομάδα επεκτάθηκε το 2011 όταν η Ιταλία επέστρεψε στον διαγωνισμό, και έγιναν οι «Big Five».

Toto Cutugno, «Insieme: 1992», 1990

Αυτός ο κανόνας αρχικά εφαρμόστηκε για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών υποστηρικτών του διαγωνισμού, και ως εκ τούτου η οικονομική συνεισφορά τους θα είχε χαθεί. Ωστόσο, από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004, οι «Big Five» προκρίνονται αυτόματα στον τελικό μαζί με τη διοργανώτρια χώρα. Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο αυτή η κατάσταση βλάπτει τα αποτελέσματα των χωρών στον διαγωνισμό, με βάση την αναφερόμενη αντιπάθεια σχετικά με την αυτόματη πρόκρισή τους, καθώς και το πιθανό μειονέκτημα της απόδοσης λιγότερου χρόνου στην κύρια σκηνή, επειδή δεν χρειάζεται να διαγωνίζονται στους ημιτελικούς.

Ωστόσο, αυτή η συζήτηση φαίνεται να είναι πολύ πιο περίπλοκη καθώς τα αποτελέσματα των χωρών των «Big Five» μπορούν να διαφέρουν πολύ στον ίδιο διαγωνισμό. Για παράδειγμα, στον διαγωνισμό του 2019, για παράδειγμα, η Ιταλία τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ενώ άλλα τρία μέλη των «Big Five», δηλαδή η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τερμάτισαν κάτω από την εικοσάδα. Αυτό το καθεστώς προκάλεσε επίσης, ανησυχία για ορισμένες από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων πτυχών του διαγωνισμού, ως λόγος για τον οποίο η Τουρκία σταμάτησε να συμμετέχει στο διαγωνισμό μετά το 2012.

Måneskin, «Zitti E Buoni», 2021

Η Eurovision είναι ο δημοφιλέστερος διαγωνισμός του είδους του

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (European Broadcasting Union εφεξής EBU), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της δημόσιας της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διεξαγόταν ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 ως και το 2019 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός αυτού, αποτελεί τον δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: Ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ, αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό έως το 2015 όπου η Αυστραλία έκανε το ντεμπούτο της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments