Κόσμος

Μπλίνκεν Ισραήλ: Διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Μπλίνκεν Ισραήλ: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε την στήριξη της Αμερικής στο Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τα επεισόδια στην Γάζα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σήμερα το Ισραήλ, ενώ αύριο πρόκειται να επισκεφθεί την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για την εμπέδωση της εκεχειρίας στη Γάζα,

Έπειτα από συνομιλίες με τον Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιστρέψει στη συμφωνία και πως, “ό,τι κι αν συμβεί, το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να αμύνεται”, εναντίον οιασδήποτε ιρανικής πυρηνικής απειλής.

“Η συμφωνία περιλαμβάνει το να διαβουλευόμαστε στενά με το Ισραήλ”

Έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει σκοπό την παραγωγή (ατομικών) όπλων, διεξάγονται στη Βιέννη. Ο Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη “μακρόχρονη εταιρική σχέση” τους με το Ισραήλ

Αυτό, είπε στους δημοσιογράφους, με τον Νετανιάχου στο πλευρό του, “περιλαμβάνει το να διαβουλευόμαστε στενά με το Ισραήλ όπως κάναμε σήμερα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιέννη σχετικά με μια ενδεχόμενη επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν”.

“Ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης)”

Ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του 2015, θεωρώντας ότι ήταν πολύ ευνοϊκή για την Τεχεράνη και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να κατευνάσει το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα

Προχθές, Κυριακή, ο Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει αν το Ιράν θα κινηθεί προς τη συμμόρφωση με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις αν και οι συνομιλίες έχουν δείξει πρόοδο.

Ισραηλινές ομάδες πραγματοποιούν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με ομολόγους των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας. “Ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) επειδή πιστεύουμε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για το Ιράν προκειμένου να έχει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμότητα”, είπε ο Νετανιάχου.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και θα συμμετάσχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στην περιοχή.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μου ζήτησε να έρθω εδώ σήμερα για τέσσερις λόγους», λέει ο Μπλίνκεν. «Να αποδείξει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ, να αρχίσει να εργάζεται για μεγαλύτερη σταθερότητα μετά τις μάχες, να ξεκινήσει την επείγουσα ανθρωπιστική ανοικοδόμηση της Γάζας» και «να συνεχίσουμε να ξαναχτίζουμε τη σχέση μας με την παλαιστινιακή ηγεσία και την Παλαιστινιακή αρχή. «Η Αμερική θα επενδύσει στη Γάζα», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο