Οικονομία

Moody’s: Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς

Moody’s: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταθερό πιστωτικό προφίλ και εξισορροπεί πλέον τις μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα επιταχύνει και τη και την ανάπτυξη ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταθερό πιστωτικό προφίλ και εξισορροπεί πλέον τις μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα επιταχύνει και τη και την ανάπτυξη ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Παράλληλα, τονίζει πως το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένει ως μια πολύ υψηλή πρόκληση.

Τι ανέφερε για τη σημερινή κυβέρνηση

Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς της χώρας και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. «Έτσι, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι και την ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», αναφέρει η έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

«Θα υπάρξει πίεση για αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, αν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει ορατά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ενισχύσει και παγιώσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», ανέφερε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμος πιστωτικός αξιωματούχος του Moody’s και συγγραφέας της έκθεσης.

«Αντίστροφα», προσθέτει, «θα υπάρξει πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου αν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των ελληνικών θεσμών αναστραφεί , θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ευρωζώνης».

Moody’s: Είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, παρά τις αντίξοες για την οικονομική δραστηριότητα συνθήκες της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες του για περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά τη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεών τους, καθώς και για σταδιακή ενίσχυση από μία χαμηλή βάση των κερδών των τραπεζών από τη βασική δραστηριότητά τους (core earnings). Οι προοπτικές αντανακλούν την αξιολόγηση του Moody’s για τις βασικές πιστωτικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες. Ο Moody’s αναβάθμισε, επίσης, τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε θετικές από σταθερές και πέντε άλλων χωρών – Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας – σε σταθερές από αρνητικές.

«Αναμένουμε ότι η οποία επιδείνωση όσον αφορά τον κίνδυνο για το ενεργητικό των τραπεζών θα είναι περιορισμένη και ότι τα κέρδη τους θα αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε πάντως η αντιπρόεδρος του Moody’s, Louise Lundberg, προσθέτοντας: «Παρά κάποιες πιο θετικές ενδείξεις, οι επιχειρηματικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες καθώς οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν σταδιακή τη στήριξη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο