Μαγιορκίνης: Ο καλός καιρός μειώνει την διάδοση
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε πως ο καθηγητής είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετά την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αποκλιμακώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας
Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε”
Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση PCR, ήταν 25.179. «Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας τον Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα» είπε ο καθηγητής, για δύο πράγματα είμαστε βέβαιοι. «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε.
“Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής”
“Ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% την διάδοση του κορωνοϊού” διαπίστωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, είπε.
«Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανένα λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα» πρόσθεσε.
Δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας
«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχοςανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε:
«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας