Κόσμος

Συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα, ενώ στο «τραπέζι» είναι να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός τους σιγά σιγά.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αλλά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, την ώρα που κι άλλες έρευνες εγείρουν ερωτηματικά όπως ότι ανακαλύφθηκε «κορωνοϊός των σκύλων» και είναι πιθανό να μεταδίδεται και σε ανθρώπους με την ανθρωπότητα να προσπαθεί να επιστρέψει σε μια κανονικότητα.

Η μελέτη λοιπόν, δείχνει ότι αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, συνήθως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19. Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν. Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.

Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης. Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους).

Και ο εμβολιασμός των παιδιών στο «παιχνίδι»

Από την άλλη, υπάρχει έντονη συζήτηση ώστε να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους κάτω των 18, συγκεκριμένα σε εφήβους άνω των 12 ετών. Ο πιθανός εμβολιασμός παιδιών κατά του Covid-19 έχει βρεθεί πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Για παράδειγμα, το Γερμανικό Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του για τον σχεδιασμό του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν να προχωρήσει σε εμβολιασμό των παιδιών ακόμα και χωρίς σύσταση της Επιτροπής Stiko.

Αντίθετος με τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας δήλωσε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι, ο οποίος σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke τόνισε ότι «προς το παρόν υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να επιτρέπουν δηλώσεις σχετικά με τους κινδύνους από τον εμβολιασμό των παιδιών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η εξάπλωση του Covid-19 στα παιδιά είναι περιορισμένη και λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι για τους ενηλίκους και στους ηλικιωμένους.

«Για αυτό η Stiko έχει δίκιο να μην προτείνει ακόμη εμβολιασμό των παιδιών. Ενδεχομένως οι μελέτες να δείξουν ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους της νόσου», εξήγησε ο κ. Μοντγκόμερι. «Για να αντισταθμιστεί το κενό θα πρέπει να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες», έκρινε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο