Κόσμος

Γκουτέρες: Απαράδεκτες οι ανισότητες κατανομής εμβολίων

Γκουτέρες: O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στις ανισότητες που έχουν προκύψει στην κατανομή των εμβολίων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για τις ανισότητες στην κατανομή εμβολίων στη Διεθνή Σύνοδο Global Summit.

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ τονίζει πως η πανδημία θα τελειώσει μόνο αφού εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Γκουτέρες: Τι είπε για τις ανισότητες στην κατανομή εμβολίων

«Απολύτως απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» για τη διεθνή σταθερότητα, χαρακτήρισε τις ανισότητες στην κατανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις ανοσοποίησης των πλούσιων χωρών να υπονομευθούν από νέες παραλλαγές που θα εμφανιστούν στον παγκόσμιο Νότο, λόγω έλλειψης εμβολίων.

Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον θυμό των χωρών που μένουν πίσω, τόνισε ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας στη Διεθνή Σύνοδο Global Summit, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ καταδίκασε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» κάποιων χωρών. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο από τις μεταλλάξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «επιτακτικής σημασίας» να διπλασιάσουμε την παραγωγή εμβολίων.

«Πρέπει να έχουμε δίκαιη κατανομή και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό το σημείο». Οι άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική «αισθάνονται ότι τους αφήνουμε πίσω κι αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα. Αυτός ο θυμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος σε σχέση με τις μελλοντικές διεθνείς σχέσεις», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.

ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει μόνο αφού εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

«Μην νομίζετε ότι η πανδημία τελείωσε»: η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει παρά μόνο αφού εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ζητώντας να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να ενταθεί η επαγρύπνηση όσο «επανεκκινεί» η ήπειρος.

Πηγή ανησυχίας για όλη την ήπειρο αποτελεί η μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών του νέου κορωνοϊού. «Ξέρουμε για παράδειγμα ότι η παραλλαγή Β.1617 (η λεγόμενη «ινδική») είναι πιο μεταδοτική από τη Β.117 (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία), η οποία ήταν ήδη πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος», εξήγησε ο Βέλγος γιατρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο