Κόσμος

Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη ίσως καθυστερήσει την άρση του lockdown στις 21 Ιουνίου

Βρετανία: Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτική, για αυτό και επισπεύδεται η διαδικασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.

Σε κρίσιμο βρίσκεται η Βρετανία, καθώς βλέπει την άρση του lockdown στις 21 Ιουνίου να απομακρύνεται εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης, η οποία «ξύπνησε» το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτική, για αυτό και επισπεύδεται η διαδικασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Νέες και Ανερχόμενες Απειλές από Ιούς του Αναπνευστικού (NERVTAG) δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC το πρωί της Δευτέρας ότι σημειώνεται αύξηση σε νέα κρούσματα καθώς έχει αρχίσει τρίο κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Φυσικά ο αριθμός των μολύνσεων είναι σχετικά χαμηλός αυτή τη στιγμή. Όλα τα κύματα αρχίζουν με χαμηλούς αριθμούς που σιγοβράζουν πριν καταστούν εκρηκτικά. Επομένως το κλειδί εδώ είναι ότι βλέπει τα σημάδια της αρχής κύματος», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

«Ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο για να μεγαλώσει από τα προηγούμενα κύματα λόγω του ότι έχουμε αρκετά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών στον πληθυσμό, αλλά η ανησυχία μας εστιάζεται στην πιθανή ψευδή αίσθηση ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Γκούπτα.

Επίσης στο BBC ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε», αναφορικά με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας στις 21 Ιουνίου.

«Τα νούμερα έχουν ξαναρχίσει να σκαρφαλώνουν λίγο, ξεκινώντας όμως από χαμηλά επίπεδα, και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός νέων που κυκλοφορούν και συναναστρέφονται ο ένας τον άλλον χωρίς να έχουν εμβολιαστεί», είπε ο Βρετανός υπουργός, για να προσθέσει: «Το σωστό είναι να εκτιμήσουμε σε δυο εβδομάδες τα στοιχεία πριν αποφασίσουμε τι θα κάνουμε τελικά».

ΠΟΥ: Ονοματίζει τις παραλλαγές του νέου κορωνοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε να ονομάσει τις παραλλαγές του κορωνοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, απλοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις δύσκολες ονομασίες που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και πονοκέφαλο.

Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες «εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς», αλλά και να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν «στιγματισμούς και διακρίσεις», με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής, εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να υφίστανται καθώς παρέχουν χρήσιμα δεδομένα σε ειδικούς, αλλά ο ΠΟΥ δεν θα τις χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές του ενημερώσεις.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει έντονα τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες ονομασίες.

Έτσι, η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma).

Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο