Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι ωράριο κυκλοφορίας και μουσική

Έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής λοιμωξιολόγων: Τι θα αποφασίσουν για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική στην εστίαση; Τα μέτρα ενδέχεται να κλειδώσουν από σήμερα, μετά τη σύσκεψη των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να εισηγηθεί την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας και συγκεκριμένα την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση από αυτό το Σάββατο 12 Ιουνίου, αλλά και την παράταση της κυκλοφορίας μέχρι τη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα ή ακόμα και κατάργηση της.

Τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει η επιτροπή και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί η εφαρμογή τους τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι:

  • παράταση μία ώρας στο ωράριο κυκλοφορίας
  • άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση
  • να επιτραπούν περισσότερα άτομα στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις (πιθανώς 200 αντί για 100 άτομα που ισχύει σήμερα).

Καθοριστικό ρόλο για την επιτάχυνση της επαναφοράς της μουσικής φαίνεται να παίζουν τα κορωνοπάρτι που, όπως διαπιστώνεται, διοργανώνονται σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας, η πλήρης κατάργησή του αναμένεται αργότερα, στο τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει κατά μία ώρα πιο ελαστικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον από τη 01:30 τη νύχτα και όχι από τις 12:30.

Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες οδηγίες για τις δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι καλεσμένοι στις δεξιώσεις θα αυξηθούν από τους 100 στους 200. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι θα λάβουν υπόψιν την πορεία της πανδημίας η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο 11 μεγάλων πόλεων που φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Μεγάλη βαρύτητα λαμβάνει και το πρόγραμμα των εμβολιασμών που συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Σε ποιες περιοχές χτίστηκε το πρώτο τείχος ανοσίας

Προβληματισμό προκαλεί η διστακτικότητα και η αναβλητικότητα πολλών Ελλήνων έναντι του εμβολιασμού. Παρόλα αυτά οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πρώτα τμήματα του τείχους ανοσίας θεμελιώθηκαν και πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί η αντοχή τους το επόμενο διάστημα, έναντι και νέων πιθανών μεταλλάξεων.

Καθώς οι τουρίστες εισέρχονται στη χώρα με μαζικότερο ρυθμό, η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο, καθώς κάποιες περιοχές  έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού πάνω από 80% ενώ άλλες κάτω από 25%.

Ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως τα νησιά, βρίσκονται μια ανάσα ή έχουν κατακτήσει το τείχος ανοσίας, ενώ άλλες παραμένουν μακριά από τον στόχο εξαιτίας της συμπεριφοράς των πολιτών οι οποίοι ακόμα και τώρα αρνούνται, ή διστάζουν να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης που χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα – όπως η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Δράμα και οι Σέρρες – παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη, μικρό ποσοστό συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο