Πανδημία ΠΟΥ: Κίνδυνος για τέταρτο κύμα το Φθινόπωρο
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί τα κράτη μέλη του οργανισμού σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα για την πανδημία. Να θυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για την προέλευση του SARS-CoV-2, όμως ο κορωνοϊός δεν ξέρουμε ακόμα από που προήλθε αρχικά. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η έκθεση είναι μια σημαντική αρχή, αλλά όχι το τέλος της έρευνας. Να σημειώσουμε ότι συνεχίζονται και άλλες έρευνες αναφορικά με τα ζώα-ξενιστές, ενώ σε πολλές χώρες παρατηρείται νέα έξαρση του ιού, όπως στη Γαλλία.
Πιο συγκεκριμένα, αγωνία επικρατεί σε όλο τον πλανήτη για τη διασπορά των μεταλλάξεων, ειδικά για την εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής, που έχει ήδη αρχίσει να εισχωρεί σε πολλές χώρες, ανεβάζοντας το επιδημιολογικό φορτίο, όπως συνέβη στη Βρετανία.
Νέος κίνδυνος
Ο κίνδυνος νέου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο παραμένει υψηλός καθώς τα σχέδια χαλάρωσης προχωρούν και παράλληλα εξαπλώνεται η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα (ινδική), προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διά στόματος του αρμόδιου περιφερειακού διευθυντή Χανς Κλούγκε.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο ρυθμός διασποράς στην παρούσα φάση μειώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, με τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει σε ορισμένες χώρες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, και ενόσω σκληρά μέτρα που συνόδευσαν επί μήνες την πανδημία χαλαρώνουν.
Έκκληση σε πολίτες και κυβερνήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, καλεί πολίτες και κυβερνήσεις να επιδείξουν «προσοχή» και να λειτουργήσουν με την «κοινή λογική» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η διασπορά είναι και θα παραμείνει εκτεταμένη δεδομένου ότι ο τουρισμός «ανοίγει» και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις αυξάνονται.
Στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί 55 εκατ. μολύνσεις από τη νόσο Covid-19 και 1,2 εκατ. θάνατοι, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.
Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι σημειώνουν πτωτική τάση τους τελευταίους δύο μήνες, με 368.000 νέες μολύνσεις να έχουν καταγραφεί στο ευρωπαϊκό έδαφος την περασμένη εβδομάδα -το 20% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του Απριλίου.
ΠΟΥ κορωνοϊός: Τι αναφέρει το πόρισμα
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ, το πόρισμα παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων και των τεσσάρων υποθέσεων για την προέλευση και την μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με αυτές εξετάζονται ο ιός να μεταδόθηκε κατευθείαν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, η δεύτερη ότι υπήρξε ενδιάμεσος ξενιστής, επίσης εξετάστηκε η περίπτωση για μεταφορά του ιού μέσω κατεψυγμένων προϊόντων καθώς και η διαφυγή του από εργαστήριο ιολογία.
Με βάση την έκθεση των εμπειρογνωμόνων εντοπίστηκε μια μη αναγνωρισμένη μετάδοση του ιού τον Δεκέμβριο του 2019 και πιθανώς νωρίτερα, ενώ η ομάδα εμπειρογνώμων ανέφερε ότι το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε παρουσίασε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου 2019. ωστόσο για να κατανοήσουν καλύτερα τις πρώτες περιπτώσεις, οι επιστήμονες θα χρειαστούν πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών δειγμάτων τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Επίσης, με βάση τις συστάσεις της επιτροπής χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων και συστάδων, μέσω της ανίχνευσης των ζώων που πωλούνται σε αγορές εντός και γύρω από τη Γουχάν, και για την καλύτερη κατανόηση του φάσματος πιθανών ξενιστών ζώων και διαμεσολαβητών, με τον ρόλο των αγορών ζώων να παραμένει ακόμη ασαφής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας