Μόσιαλος: Συνιστά προσοχή για τους μη εμβολιασμένους
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει σε ανάρτηση του ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, τη σχετική προειδοποίηση κάνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook. Όπως αναφέρει, σε μια τέτοια περίπτωση, «δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί, είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους».
Ο πίνακας για την σύγκριση
Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει σε πίνακα μια σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις κυριότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, ενώ θυμίζει ότι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί.
Όπως φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού στην Κίνα (με R0 2,4-2,6) και εκείνο που προκάλεσε το πρώτο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη (το R0 είχε υπολογιστεί στο 3), η βρετανική παραλλαγή ‘Αλφα έχει R0 από 4 έως 5, ενώ η Ινδική παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αντιστοιχεί σε R0 μεταξύ 5 και 8, δηλαδή κάθε άνθρωπος που μολύνεται, μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε πέντε έως οκτώ άτομα.
Μάλλον δε θα χρειαστεί τρίτη δόση για όσους εμβολιαστούν τώρα
Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, “η προστασία από τον εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Γνωρίζουμε ότι αν κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό, η προστασία υπερβαίνει τον ένα χρόνο… Δε γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να κάνουμε την τρίτη δόση το Φθινόπωρο. Ιδιαίτερα αυτοί που εμβολιάζονται τώρα, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο δε θα χρειαστεί να κάνουν άλλη δόση τόσο νωρίς…».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει κάνει και τις 2 δόσεις του AstraZeneca, σε ερώτηση για τις ανησυχίες πολιτών για το εμβόλιο.
Πρότεινε ακόμα, να γίνει κάποια κίνηση από την πολιτεία, για όσους έχασαν τη μάχη με τη νόσο.
«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην ξεχάσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Θα μπορούσε αυτό να είναι ημέρα μνήμης; Ένα μνημείο; Για να μην ξεχνάμε τι περάσαμε, να μην ξεχνάμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας που έχασαν τη μάχη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας