Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ποια η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έκανε θετικές προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έκανε θετικές προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στη χώρα μας για φέτος αναμένεται να κυμανθεί από 3,6% έως 4,8% σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση οι οικονομικές εξελίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (2,7%), και να κινηθεί κοντύτερα στο θετικό του σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%. Πάντως το Γραφείο επισημαίνει ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο δεν πρέπει να υπερτιμηθεί καθώς οι οικονομικές προκλήσεις και αβεβαιότητες θα διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Τι είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% για το 2021

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ ως βασικό σενάριο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά δεδομένα στην οικονομία λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση και τα όσα είπε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης: «υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που προέρχεται τόσο από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων όσο και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα, προς το βασικό του σενάριο το Γραφείο Προϋπολογισμού παραθέτει δύο ακόμη με βάση το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης δημοσιονομικής παρέμβασης της τάξης των 5 δισ. ευρώ που μπορεί να κατευθυνθεί είτε σε μεταβιβάσεις είτε σε δημόσια κατανάλωση. «Στην πρώτη περίπτωση ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2021 αυξάνεται κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνεται σε 3,65%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης ξεπερνάει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες και γίνεται 4,84%» εκτιμάται στην έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο