Κρούσματα σήμερα 17/06: Σε ύφεση η πανδημία
Τα κρούσματα για σήμερα 17/06 αναμένεται να εκδοθούν σε λίγη ώρα από τον ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 549 εκ των οποίων 256 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 52 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε σήμερα και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση νέα δέσμη μέτρων. Άλλωστε όλοι οι ειδικοί αναφέρουν πως ήδη η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ το τέταρτο πανδημικό κύμα πρόκειται να εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς.
Τι εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κατά την σημερινή της συνεδρίαση, φέρεται να εισηγείται μεταξύ άλλων το άνοιγμα και των κλειστών κινηματογράφων με 50% πληρότητα, από την 1η Ιουλίου και είσοδο είτε για εμβολιασμένους είτε με αρνητικό self test.
Σημειώνεται πως οι κλειστοί κινηματογράφοι αποτελούν τον πρώτο κλειστό χώρο που δίνεται το προνόμιο σε εμβολιασμένους να μπαίνουν χωρίς τη διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων.
Επιπλέον, προκρίνει, από τις 19 Ιουνίου να αυξηθούν οι πελάτες στο λιανεμπόριο, με το όριο των πελατών, να είναι ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά (από ένα άτομο από 25 τμ). Από τις 19 Ιουνίου, εξάλλου, οι ειδικοί εισηγούνται να ανοίξουν οι παιδότοποι σε εξωτερικό χώρο και τα λούνα παρκ, τα θεραπευτικά λουτρά και τα μασάζ.
Ανακοινώσεις από τον Χαρδαλιά
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα αντί για την Παρασκευή.
Στην ενημέρωση θα μιλήσουν επίσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Θα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Τι άλλο αλλάζει από την πρώτη Ιουλίου
Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Ιουλίου αναμένεται να αρθεί και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είναι ακόμη σε ισχύ, από τη 1:30 τη νύχτα έως τις 5:00 το πρωί. Επιπρόσθετα, από τις αρχές του επόμενου μήνα το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
Από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, όσοι έχουν εμβολιασθεί δεν θα απαιτείται να κάνουν self test για να πηγαίνουν στην εργασία τους. Ταυτόχρονα από την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ το Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR ή rapid test.
Παυλάκης και Καπραβέλος για την δεύτερη δόση
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ώστε να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και συνεπώς όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άλλο εμβόλιο της επιθυμίας τους.
«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα. Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο (κύμα της πανδημίας) δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος. Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύγχυση που έχει προκύψει με τα εμβόλια και επεσήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.
Παρότρυνε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, λέγοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο θα εκδηλωθεί στην πρώτη δόση. «Η δεύτερη δόση είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι ασφαλής», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δεν είναι θέμα η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.
Τι συμφωνήθηκε με τους φαρμακοποιούς για τα self test
Aπαλλαγμένοι από την υποχρέωση για διενέργεια των self test θα είναι από τη 1η Ιουλίου όσοι έχουν εμβολιαστεί, όπως ήδη έχουν ξεκαθαρίσει κυβερνητικά στελέχη.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι πλέον θα είναι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ομάδα 18-30 ετών, που δεν έχει εμβολιαστεί.
Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαν χθες οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος με αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με τους αντιπροσώπους των συλλόγων με αντικείμενο συζήτησης τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.
Πώς θα διατίθενται τα self test
Αν οι φαρμακοποιοί τελικά συμφωνήσουν στο να διαθέτουν τα self test για ακόμη δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία συναντήθηκε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τότε το νέο καθεστώς θα είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.
Αρχικά οι φαρμακοποιοί ζήτησαν τα test, να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας.
Δεν έθεσαν ζήτημα αποζημίωσης για τη διανομή τους, όμως εμφανίζονται αντίθετοι στη διάθεση των self test από καταστήματα λιανικής.
Πάντως, για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.
Πόσοι έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα
Μέχρι σήμερα οι συνολικοί εμβολιασμοί που έχουν γίνει στη χώρα είναι 7.142.822. Χθες 16/6 πραγματοποιήθηκαν 101.390 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 36.882 για την πρώτη δόση και οι 69.543 για τη δεύτερη. Εως τώρα 4.339.032 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, ενώ 2.980.883 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Εμβολιασμοί
Η σύγκριση με την Ευρώπη
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση των συνολικών εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά το ποσοστό των συνολικών εμβολιασμών επί του συνολικού πληθυσμού. Εμβολιασμοί
Η θέση της όμως είναι χαμηλότερη στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση με τη χώρα να βρίσκεται στην 23η θέση. Υπενθυμίζεται πως όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο BBC, όταν είχε δεχθεί κριτική για το ρυθμό εμβολιασμών στη χώρα, «το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. Με το που έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν, εμβολιάζουμε 1,1% του πληθυσμού καθημερινά κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας