Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Κατά 35% πιο μεταδοτικό το «νιγηριανό» στέλεχος από το βρετανικό

Σαρηγιάννης: Έως και 35% πιο μεταδοτικό φαίνεται να είναι το νιγηριανό στέλεχος του ιού από το βρετανικό στέλεχος.

Σχετικά με την νιγηριανή μετάλλαξη της πανδημίας μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος είχε μιλήσει πολλές φορές για την αποκλιμάκωση της πανδημίας και την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, η οποία έχει ονομαστεί από τα ελληνικά ΜΜΕ ως αθηναϊκή μετάλλαξη.

Έως και 35% πιο μεταδοτικό, από το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζεται σε ελληνική μελέτη το στέλεχος Β.1.1.318, το οποίο ονομάζουμε εν συντομία “νιγηριανό”. Σε σχέση δε με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, παρουσιάζει ταχύτητα μετάδοσης που φτάνει το 77%. Ανήσυχοι είναι οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν να κυριαρχήσει έναντι του βρετανικού στη χώρα μας.

Σχετικά με τα δεδομένα των μεταλλάξεων

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα από το πεδίο των μεταλλαγμένων στελεχών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το μεταλλαγμένο “νιγηριανό” στέλεχος που προέρχεται από τη νότια Αφρική και έχει γονιδιακή “πρόσμιξη” με το βραζιλιάνικο στέλεχος, όχι μόνο διαφεύγει από την ανοσία των εμβολίων, αλλά έχει και υψηλότερες ταχύτητες διάδοσης.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο iatropedia.gr, για τα αποτελέσματα της έρευνας. “Η “νιγηριανή” μετάλλαξη είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα. Έχει ξεφύγει από την Αθήνα κι έχει πάει και σε άλλες περιοχές, αλλά και σε νησιά. Εμείς υπολογίζουμε ότι αυτή είναι πάνω από 35% πιο γρήγορη στη μετάδοση από τη Βρετανική. Οπότε μας δίνει ένα 77% παραπάνω μεταδοτικότητα από το παλαιό αρχικό στέλεχος της Γουχάν. Αυτό είναι νέο δεδομένο”, σημειώνει ο ειδικός.

Διαδίδεται ταχύτατα στην Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα

Η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται η παραλλαγή Β.1.1.318 την καθιστά πιο επιθετική σε διασπορά από τη βρετανική. Είναι και ο λόγος που δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά, ανάμεσα σε μετανάστες (νοτιοαφρικάνους και ασιάτες) και ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών του ΕΟΔΥ, αν και το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 UK εξακολουθεί να επικρατεί σε συνολικό επίπεδο στη χώρα και σε ποσοστό 85,79%, το “νιγηριανό” Β.1.1.318 ακολουθεί «καλπάζοντας», με ποσοστό που φτάνει πλέον το 13,46%.

Το «νιγηριανό» τείνει να κυριαρχήσει στο Βόρειο Αιγαίο σε ποσοστό 40%, έναντι 60% του βρετανικού, ενώ και στην Στερεά Ελλάδα εντοπίζεται σε ποσοστό 38,89%, έναντι του 61,11% του βρετανικού. Στην Αττική έφτασε αυτήν την εβδομάδα στο 19% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.

Εμβολιασμοί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο