Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αλέξανδρος Δρίβας
Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Σύντομα θα ανοίξει πάλι η συζήτηση για τον «Μεγάλο Ασθενή»

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο διεθνολόγος και στρατηγικός αναλυτής εξήγησε το πώς εξελίσσονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τον «Μεγάλο Ασθενή» που θα ανοίξει και πάλι.

Ο Αλέξανδρος Δρίβας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του.

Για τα αμερικανοτουρκικά και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν:

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία «βυθίζονται». Και αν σκεφτούμε τις μεταξύ τους σχέσεις τη δεκαετία του 1980 ή του 1990 ή ακόμα και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα δούμε τελείως διαφορετικά πράγματα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, από το 2016 και μετά, όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έχουν περάσει σε μια άλλη φάση. Οπότε μετράμε πέντε χρόνια συνεχούς επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Για τους S-400 της Ρωσίας και αν τελικά θα κάνει ένα βήμα πίσω η Τουρκία:

Βέβαια, «κορυφή του παγόβουνου» οι S-400, το καλοκαίρι του 2017. Η Τουρκία αποφάσισε τότε να αγοράσει το ρωσικό οπλικό σύστημα έναντι 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ επιχειρησιακά, είναι εκτός αμερικανικής νομοθεσίας και βέβαια όπως είδαμε και στη Σύνοδο Κορυφής, οι σχέσεις των δύο χωρών πλέον έχουν παγιωθεί, δηλαδή και οι δύο ξέρουν τι να περιμένουν ο ένας από τον άλλο. Η Τουρκία γνωρίζει από τις ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στους S-400 γιατί είναι πλέον μέσα στην αμερικανική νομοθεσία ότι έχει φύγει από τα F-35. Και για να μπει ξανά στο πρόγραμμα, πρέπει οι ρωσικοί πύραυλοι να φύγουν από το τουρκικό έδαφος.

Και οι Αμερικανοί ξέρουν πως ο Ερντογάν θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα αν φωνάξει στο ακροατήριό του και το εκλογικό του σώμα ότι θα αποσύρει τους S-400. Και αυτοί οι πύραυλοι για τον Ερντογάν είναι η απόδειξη, το σύμβολο της εξωτερικής πολιτικής της αυτονομίας όπου η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν υπακούει σε ΝΑΤΟϊκούς ή αμερικανικούς κανόνες. Και είμαστε σε μια κατάσταση που περιμένουμε να δούμε ποιος θα κάνει το βήμα πίσω. Το πιο πιθανό είναι να γίνει από την Τουρκία και θέλουμε να δούμε τον τρόπο ο οποίος είναι πάρα δύσκολος γιατί η Ρωσία καραδοκεί.

Για τη συζήτηση για τον «Μεγάλο Ασθενή» που αναμένεται να ανοίξει σύντομα πάλι:

Πλησιάζει ο καιρός, στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, που η Δύση συνολικά, και ειδικά ο αμερικανικός παράγοντας θα πάρει μια αντίστοιχη απόφαση με αυτή που πήρε κάποτε η Βρετανία στο λεγόμενο «Μεγάλο Ανατολικό Ζήτημα» που τότε ο «Μεγάλος Ασθενής» ήταν ένα ζήτημα για όλο τον κόσμο και αναρωτιούνταν τι θα γίνει με το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είμαστε προ των πυλών πολύ σημαντικών αποφάσεων.