Ελλάδα

Αρκουμανέας: Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Αρκουμανέας: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα προνόμια που θα υπάρξουν για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Το χρονικό ορίζοντα για το πότε επιτέλους οι πολίτες θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, οριοθέτησε σήμερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Συγκεκριμένα, τοποθέτησε σε δηλώσεις του την στιγμή αυτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, ο κος Αρκουμανέας συμπλήρωσε πως θα υπάρξουν προνόμια για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 394 νέα κρούσματα στην χώρα μας.

Τόνισε επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού.

Αρκουμανέας για την ινδική μετάλλαξη του ιού

Αναφερόμενος στην ινδική παραλλαγή Δέλτα, ο κύριος Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση παγκοσμίως γίνεται για αυτή την μετάλλαξη, η οποία είναι η πιο μεταδοτική, υπογραμμίζοντας πάντως πώς με μια δόση του εμβολίου η κάλυψη είναι έως και 35% ενώ με δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού η κάλυψη ανέρχεται στο 90%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι όσοι έρχονται από τη Βρετανία εξετάζονται όλοι, λόγω του ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί αυτήν την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κύριος Αρκουμανέας πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παρατηρείται βελτίωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Αναφερόμενος δε στους πρώτους μήνες της πανδημίας σημείωσε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολοι. «Είχαμε δεχθεί 40 χιλιάδες κλήσεις την ημέρα, στο πικ της πανδημίας, έπαιρναν τηλέφωνο να ρωτήσουν πώς να βάλουν θερμόμετρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί»

Στην κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας, αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξή του γνωστός καθηγητής. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί τα νέα κρούσματα θα μειώνονται όλο και περισσότερο. Όπως σημείωσε, όλες οι καμπύλες οδηγούνται με ταχύτητα προς τα κάτω. Στη συνέχεια, μετέφερε την εκτίμηση του για τους διασωληνωμένους. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, θα έχουμε περίπου 200 στις αρχές Ιουλίου, ενώ στα μέσα του μήνα είναι πιθανό να έχουμε πέσει στους μισούς.

Αναφερόμενος στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τη μεταδοτικότητα του ιού. «Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τα μοντέλα ο αναγκαίος αριθμός εμβολιασμένων αυξάνεται», ήταν τα λόγια του.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι με μια ανοσία που θα φτάνει το 70% του πληθυσμού θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και ευρέως», πρόσθεσε. Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που προβληματίζουν αρκετό κόσμο. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος.

Μιλώντας για τις παρενέργειες που έχουν παρουσιαστεί από τα εμβόλια τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ειδική αναφορά έκανε στις μυοκαρδίτιδες τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά σπάνιες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γώγου δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο