Τεχνολογία

Instagram: Post από άγνωστους και στην ροή της αρχικής σελίδας

Σε ένα «ενοχλητικό» πείραμα προχωράει το Instagram.

Η ροή του Instagram σας είναι πρακτικά μία συλλογή των posts ανθρώπων που ακολουθείτε και τα posts ταξινομούνται αλγοριθμικά με αυτά που νομίζει το Instagram πως σας ενδιαφέρουν περισσότερο να τοποθετούνται στις πάνω θέσεις. Τώρα όμως, το Instagram έρχεται να αλλάξει τις συνήθειες σας, προσθέτοντας στο feed και προτεινόμενα posts ως μέρος του πειράματός του.

Με το «ζόρι» posts

Μέχρι τώρα, το Explore tab σας προτείνει μία συλλογή φωτογραφιών και videos από ανθρώπους που νομίζει πως σας ενδιαφέρουν βάσει αυτών που ακολουθείτε, των like που κάνετε κλπ. Πρακτικά λοιπόν, το Instagram θα πάρει μερικά posts από το Explore tab και θα τα προσθέσει στο κανονικό feed σας.

Έτσι, πέρα από αυτούς που ακολουθείτε, θα βλέπετε και posts άλλων λογαριασμών που δεν ακολουθείτε. Αυτό μπορεί να είναι θετικό για να ανακαλύψετε νέους χρήστες, επιχειρήσεις και δημιουργούς, ταυτόχρονα όμως μπορεί να θεωρηθεί και spam στο feed. Για αυτό το λόγο, το Instagram προσφέρει στους χρήστες την επιλογή να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται για αυτό το περιεχόμενο που θα τους προβληθεί ή όχι έτσι ώστε να προτείνονται καταλληλότερα posts για το χρήστη.

Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή να αναβάλλετε τα “Suggested Posts” για 30 μέρες, αλλά δεν υπάρχει η επιλογή να τα απενεργοποιήσετε μόνιμα. Μιας και πρόκειται για δοκιμαστικό στάδιο, το νέο χαρακτηριστικό ίσως να μην εφαρμοστεί ευρέως ποτέ αν το feedback είναι αρνητικό.

FACEBOOK

Ένα κακόβουλο λογισμικό παραπλανεί τους χρήστες του facebook με την δημιουργία ψεύτικων φωτογραφιών ή βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει αδιαμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος, ωστόσο, εγείρεται ένα βασικό ερώτημα: Θα είναι χρήσιμη ή επιβλαβής για την ανθρωπότητα; 

Σίγουρα στην περίπτωση των deepfakes, η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει κακόβουλο χαρακτήρα. Τα deepfakes είναι η δημιουργία ψεύτικων φωτογραφιών ή βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία είναι σε αξιοθαύμαστο βαθμό τόσο πειστικά που ένα άπειρο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει την πλαστότητα που υποκρύπτουν.

Ο έλεγχος για τον εντοπισμό και την ανίχνευση ενός deepfake και της πηγής του αποτελεί δύσκολη υπόθεση, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μία φωτογραφία ή ένα βίντεο αναμεταδίδονται με ταχύτατο ρυθμό , όπως ενημερώνει και το wifinews.

Ωστόσο, το Facebook υποστηρίζει ότι βρήκε τη λύση. Η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Michigan ανέπτυξαν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που αφενός ανιχνεύει deepfakes, αφετέρου ανακαλύπτει από πού προήλθε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο