Opinion Leader

Μπάμπης Παπαδημητρίου στο pagenews.gr: Μας ενδιαφέρει να πάμε καλύτερα από τις προβλέψεις

Μπάμπης Παπαδημητρίου στο pagenews.gr: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε με εμφατικό τόνο πως τα επόμενα πολλά χρόνια, όλο το δόγμα της οικονομικής πολιτικής θα αλλάξει.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2022 – 2025 το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει ανάπτυξη μέχρι και 6% και επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023. Επίσης, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά έργα: Το ένα είναι η Γραμμή 4 του Μετρό και το άλλο το Ελληνικό.

Για την αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο:

Αυτή η αισιοδοξία εξαρτάται κυρίως από εμάς. Εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε τα πολιτικά κόμματα. Πρώτα από όλους η πλειοψηφία. Εξαρτάται από τους επιχειρηματίες. Εξαρτάται από τους εργαζομένους. Και μου είναι δύσκολο να είμαι αισιόδοξος στην Ελλάδα με τα οικονομικά τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Αλλά έχει αποδειχθεί πως όποτε συντονιζόμαστε, και έχει συμβεί αυτό όπως τότε που ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Μητσοτάκης συζητούσαν αν η Ελλάδα πρέπει να πάρει το ευρώ λέγοντας «ναι», η Ελλάδα πάει μπροστά.

Και τώρα ο κ. Σταϊκούρας έχει βάλει τα χαμηλότερα νούμερα που κυκλοφορούν. Έχει βάλει κυρίως ό,τι αφορά στο ΑΕΠ γιατί αυτό προσδιορίζει τα πάντα. Και μας ενδιαφέρει να πάμε καλύτερα από τις προβλέψεις. Και πιστεύω ότι μπορούμε με κάποιες προϋποθέσεις, όπως πάντα. Η υπόθεση Σόιμπλε δεν αποτελεί προϋπόθεση και εκείνος παραμένει σε έναν βαθμό, ένας ιδεαλιστής γραφικός πολιτικός.

Για την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια:

Πρέπει να υπάρχουν πλεονάσματα, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να εξυπηρετείς το χρέος σου χωρίς αυτό να σου δημιουργεί πρόβλημα διότι εκεί κολλήσαμε εμείς το 2010 και 2011 και μετά μας πήρε η κάτω βόλτα, στο να μην υπάρχει πρόβλημα πώς να εξυπηρετείς το χρέος. Τα επόμενα πολλά χρόνια δεν μπορώ να σας πω πόσα και δεν κάνω τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις αλλά όλο το δόγμα της οικονομικής πολιτικής θα αλλάξει. Γιατί; Γιατί αποδείχθηκε ότι, δύο τουλάχιστον φορές, το 2007, 2009, 2010 2011 για την Ευρώπη, για την Αμερική από όπου ξεκίνησε το «κακό» και τώρα ξανά με την πανδημία που είναι παγκόσμια, η λύση είναι πως το κράτος έχει τον τρόπου να βρίσκει την άκρη σε παρόμοιες καταστάσεις.

Για το αν θα έχουμε πολιτικές λιτότητας:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να μοιάσει περισσότερο με την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, την Ιαπωνική, έχει στα «χέρια της ένα τεράστιο όπλο». Πριν χρόνια, βρέθηκε ο κ. Ντράγκι να πει «κ. Σόιμπλε σας κατάλαβα, αλλά εγώ είμαι υπεύθυνος και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Και το έκανε. Και τώρα το επανέλαβαν. Η κ. Λαγκάρντ λέει πως δεν θα βιαστούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Και λιτότητα δεν υπάρχει μπροστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο