Ελλάδα

Λινού για μετάλλαξη Δέλτα: Πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική

Λινού για μετάλλαξη Δέλτα: «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό. Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν».

«Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει.», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που έχει φέρει ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς όπως είπε και χθες μοιάζει με νέα πανδημία, ενώ σχετικά με τα εμβόλια, χαρακτήρισε αυτό της Pfizer ως πολύ αποτελεσματικό ενάντια στην παραλλαγή Δέλτα.

«Πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική», σημείωσε στο Mega, ενώ σχετικά με το παράδειγμα του Ισραήλ τόνισε ότι μπορεί να επηρεάζει ίδιο αριθμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λίγοι.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό. Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε στη συνέχεια.

Βέβαια, φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Για ένα μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων προστατεύει πλήρως και για ένα μικρότερο προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσηση. Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει.»

Ερωτηθείσα για το κίνητρο που δίνεται από την κυβέρνηση στους νέους 18-25 προκειμένου να εμβολιαστούν, σημείωσε: «Κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο. Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύει παραπάνω από 30%. Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.»

«Είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή.», πρόσθεσε.

«Είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση. Αυτό το λάθος έγινε στη Βρετανία. Έκαναν σε πολλούς ανθρώπους την πρώτη δόση, άργησαν τη δεύτερη και τους πρόλαβε η μετάλλαξη.», τόνισε ενώ σχετικά με το Ισραήλ ανέφερε πως υπάρχει έξαρση αλλά όχι τόσο μεγάλη. «Έχουν κρούσματα και βιάζονται να προστατευτούν κι από αυτά παίρνοντας μέτρα, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς.»

Η κυρία Λινού επικαλέστηκε και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature που ανέφερε πως η ανοσία κρατάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας έτσι απάντηση στο ερώτημα αν χρειάζεται τρίτη δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο