Ελλάδα

Μόσιαλος: Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν

Μόσιαλος: Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας μίλησε σχετικά με την Βρετανία και τον λόγο που οι θάνατοι είναι λιγότεροι από τα κρούσματα.

Σχετικά με την Βρετανία μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος. Βέβαιος για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. «Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να το καθυστερήσουμε στην χώρα μας», ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Να τονίσουμε πως ως προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της συγκεκριμένης μετάλλαξης, η Ελλάδα πέρασε σήμερα άλλο ένα ορόσημο, αυτό των 8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού.

«Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν» τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Παραθέτοντας τα στοιχεία από τις χώρες που κατέγραψαν χθες τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι στη Μεγάλη Βρετανία, που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία, ο αριθμός των μολύνσεων άγγιξε τους 22.866. Ωστόσο, μόλις 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ 297 νοσούν σοβαρά.

Αντίθετα, στη Ρωσία με 21.650 κρούσματα, οι θάνατοι άγγιξαν τους 611 και στην Αργεντινή, με 18.389 κρούσματα, πέθαναν 574 άτομα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ υψηλότερα περιστατικά σοβαρά νοσούντων.

Η ανάρτηση

Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος αναφέρει στην ανάρτησή του:

“Στον επισυναπτόμενο πίνακα βλέπουμε τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν εχτές. Στη Μεγάλη Βρετανία είχαμε 22,866 νέα κρούσματα αλλά μόνο 3 θανάτους. Στη Ρωσία είχαν 21,650 αλλά δυστυχώς 611 θανάτους και στην Αργεντινή 18,389 νέα κρούσματα και δυστυχώς 574 θανάτους.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης η χώρα με τον μικρότερο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων (297 συνολικά μέχρι στιγμής). Στην Αργεντινή έχουν 6,636 σοβαρές περιπτώσεις ενώ στη Ρωσία 2,300. Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν.”

Τι έδειξαν οι πρόσφατες παραλλαγές

Τα πρόσφατα δεδομένα έδειξαν πως οι παραλλαγές Άλφα και A.23.1 έχουν ελάχιστο αντίκτυπο έναντι της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό- αν και υπάρχει κάποια μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης- έναντι στις παραλλαγές Δέλτα, Γάμα, Κάπα και Ήτα σε σχέση με το στέλεχος που κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη την περσινή άνοιξη.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης από την παραλλαγή A.VOI.V2, (που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Αγκόλα) η οποία όμως προς το παρόν δεν δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Να ξαναπούμε πως πρόκειται για μια εργαστηριακή μελέτη, δηλαδή δεν συνυπολογίζει πως πέραν των αντισωμάτων έχουμε και την κυτταρική ανοσία που μας προστατεύει επίσης μετά τον εμβολιασμό.

Και τέλος, να πούμε πως αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα ευρήματα από τις μελέτες για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο