Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 01/07: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 01/07: Από ότι όλα δείχνουν η πανδημία ομαλοποιείται και σταδιακά έχει σημειωθεί πτώση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων.

Τα κρούσματα για σήμερα Πέμπτη 01/07 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν  633 κρούσματα εκ των οποίων τα 315 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 31 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 26/6 καταγράφηκαν συνολικά 375 νέα κρούσματα.

Από ότι όλα δείχνουν η επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να γίνεται θετική. Με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ανακοινώνουν όλο και συχνότερα νέα άρση των μέτρων. Μάλιστα, τόσο την Δευτέρα, όσο και την Τρίτη (29/6) ανακοινώθηκαν από το κράτος τα προνόμια που ισχύουν για τους εμβολιασμένους.

Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Επικίνδυνη για παιδιά και νέους

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, σημείωσε ότι παρόλο που το νησί συγκεντρώνει αρκετά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, παραμένει σε καλή επιδημιολογική κατάσταση. «Λίγο μας τα χαλάει το Ρέθυμνο που έχει ένα επιδημιολογικό φορτίο μεγαλύτερο απ’ ό,τι θα θέλαμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να δοθεί βάση στους παράγοντες που οδηγούν στην εξάπλωση της πανδημίας, όπως είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι λόγω της εκτεταμένης ιχνηλάτησης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.

«Πρέπει να τα ψάξουμε και να κάνουμε παρεμβάσεις. Υπάρχει πιθανότητα να απομονωθεί (σ.σ. το στέλεχος ‘Δέλτα’) και να καθυστερήσει η καθιέρωσή της σαν το επικρατούν στέλεχος». Πέρα από την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», ανησυχία υπάρχει και για τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες πανελλαδικά.

«Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε».

Η «Δέλτα» χτυπάει τους νέους

Προτίμηση στους νέους, έως 30 ετών, φαίνεται να έχει το ινδικό στέλεχος που μεταδίδεται ταχύτατα. Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν περάσει τη νόσο ελαφριά, ωστόσο δεν αποτελούν ισχυρή βάση για να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά ου έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά».

«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.

Θολό είναι το τοπίο και γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα+», αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο.

«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο προς στιγμήν. Είμαστε πάνω από 35% εμβολιασμένοι πλήρως, άρα είναι ένας ανασταλτικός προάγοντας που μαζί με τον καιρό δημιουργούν συνθήκες βραδείας μεταδοτικότητας και διασποράς».

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Σε ισχύ από σήμερα σε 33 χώρες της Ευρώπης

Το ψηφιακό πιστοποιητικό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και το χρησιμοποιούν ήδη εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ. Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι απαραίτητο και στην Ελβετία.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).

Σε δύο γλώσσες το ψηφιακό πιστοποιητικό

Διαθέσιμο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά) το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα διαθέτει ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες πλοίων ή τρένων και τις εθνικές Αρχές.

Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

Άμεσος εμβολιασμός εφήβων

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ «Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης, σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι».

Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. «Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», σημείωσε πάντως.

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Εάν δώσουμε το πράσινο φως, ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ», διευκρίνισε.

Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer, πρόσθεσε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, «μελετούμε τη νοσηρότητα παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 με 15 ετών. Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο».

«Να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού»

«Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε ότι «δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε την AstraZeneca, στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε στο ταβάνι εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε».

«Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει. «Το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητώντας να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο