Εξοικονομώ Αυτονομώ: «Έρχεται» το νέο πρόγραμμα – Ποιοι οι βασικοί άξονες
Υποχρεωτική και επιδοτούμενη θα είναι πλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου στο νέο πρόγραμμα που «έρχεται» για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ .
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά, η αξιολόγηση των προτάσεων για επιδότηση θα γίνει με ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια.
Οι βασικοί πυλώνες του νέου προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ παρουσιάστηκαν στο 1ο Συνέδριο «Green Deal Grecee» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και πραγματοποιήθηκε χθες στο «Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Με βάση όσα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου για τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, σε αυτό εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση ενώ θα επιδοτείται το κόστος της.
Η κ. Σδούκου εξήγγειλε ότι για το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ότι «την ερχόμενη Πέμπτη, θα ανοίξουμε το πληροφοριακό για την υποβολή των Β’ ΠΕΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ έχουμε διευκολύνει και απλοποιήσει και το σύστημα ελέγχου πληρότητας μέσω checklist για να μην «πηγαινοέρχονται» οι αιτήσεις και υπάρχουν καθυστερήσεις». Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, τόσο ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όσο και ο Οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου.
Ποιοι οι βασικοί άξονες
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:
Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα. Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Ειδικότερα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια.
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες. Θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα, οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».
«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα», ανέφερε η κα Σδούκου. «Στόχος για τον επόμενο κύκλο είναι να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να “πέσουν” στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση, κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση». Και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια κτίρια είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε».
Καταλήγοντας, η γενική γραμματέας τόνισε ότι «στόχος μας είναι έχοντας μπροστά μας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε στον αέρα όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας