Γεωργία Παράσχου στο pagenews.gr: Έχουμε κληρονομήσει αρκετές στερεοτυπικές αντιλήψεις από παλαιότερες γενιές
Κυρία Παράσχου τι είναι για εσάς ο πολιτισμός; Θεωρείτε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού άλλαξαν ορισμένες συνήθειες των ανθρώπων σε αυτό το κομμάτι;
Ο Πολιτισμός αφορά όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μπορεί να είναι παρών ή απών σε κάθε ανθρώπινη πράξη. Υπάρχει σε όλες τις συνθήκες αντίξοες και μη. Στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο χώρος και οι άνθρωποι του πολιτισμού επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Θέατρα, χώροι πολιτισμού, μουσεία, χώροι συναυλιών, galleries, κινηματογράφοι, ανέστειλαν τη λειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό όσο σε ψυχικό επίπεδο σε όλους τους εργαζομένους του πολιτισμού. Επίσης, μεγάλο ψυχικό αντίκτυπο είχε και σε όσους γίνονται κοινωνοί και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολιτισμού. Ωστόσο, ο πολιτισμός δεν έχασε τη δυναμική του ούτε σε αυτή την κρίση, αντιθέτως έγινε κατανοητό ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής, όπως για παράδειγμα μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, σε ένα θέατρο. Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά μέσα, διαμορφώθηκαν νέοι τρόποι ψυχαγωγίας με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο. Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου προσέφεραν ψηφιοποιημένα τα εκθέματά τους, τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα χάρισαν στο κοινό δωρεάν παραστάσεις και ντοκιμαντέρ, τα θέατρα όπερας πρόβαλλαν ψηφιακές παραγωγές, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς έκαναν εξ’ αποστάσεως συνέδρια με στόχο το κοινό να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές ώστε να μην χάσει την επαφή με το πολιτιστικό περιβάλλον. Ο πολιτισμός «μπήκε» στο σπίτι μας, εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια, δίνοντας μας την ευχέρεια να επιλέξουμε τι θα παρακολουθήσουμε, έστω και με τη διαφορετική εμπειρία που προσφέρει η οθόνη από την δια ζώσης επαφή. Μια ψηφιακή πολιτιστική πραγματικότητα ήρθε για να μείνει.
Ακούμε πολύ συχνά για τους νέους και το braindrain. Μιας και έχετε πολύ «πλούσια» πολιτιστική και εθελοντική δράση, τι θα θέλατε να πείτε στους νέους; Γιατί να επιλέξει να μείνει κάποιος στην Ελλάδα;
Το brain drain δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, επεκτάθηκε όμως και ενισχύθηκε πολύ κατά την προηγούμενη δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες, σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας ώστε οι νέοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την πατρίδα μας, να έχουν τη δυνατότητα επιλογής επιστροφής στη χώρα μας. Οι νέες συνθήκες που πρέπει να διαμορφωθούν θα πρέπει να αφορούν και τους νέους που ήδη στηρίζουν τη χώρα μας και θέλουμε να παραμείνουν, να σπουδάσουν, να εργασθούν και να προοδεύσουν στην Ελλάδα. Το brain drain είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έχοντας το βλέμμα μας και στο δημογραφικό ζήτημα. Και τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα, δεν πρέπει να υποτιμηθούν αλλά να ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση, με την καθημερινή της προσπάθεια στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, με την απλούστευση των διαδικασιών, την αλλαγή του καθεστώτος της γραφειοκρατίας και πολυνομίας, στοχεύει στη διευκόλυνση ίδρυσης επιχείρησης, αλλά και με πολλές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, δημιουργεί ένα περιβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση της ανάσχεσης του brain drain και της επιστροφής όσων επέλεξαν να αναζητήσουν ένα διαφορετικό μέλλον στο εξωτερικό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του πολιτικού συστήματος από εδώ και στο εξής.
Είναι δείγμα πολιτισμού η συμπεριφορά μας προς τα ζώα συντροφιάς;
Η σημασία της φροντίδας και της περίθαλψης των ζώων συντροφιάς για κάθε κοινωνία θα πρέπει να είναι ύψιστη. Μας χαρακτηρίζει συνολικά ως κοινωνία και ως ανθρώπους η συμπεριφορά μας προς τα ζώα τόσο στα δεσποζόμενα όσο στα αδέσποτα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 1 στις 2 οικογένειες στην Ελλάδα έχει τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Μην ξεχνάμε πως τα ζώα συντροφιάς αποτελούν ισότημα οικογενειακά μέλη και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από δω και πέρα. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά ατόμων, που βλέπει τα ζώα ως εργαλεία ή «παιχνίδια» και τα μεταχειρίζεται με βάναυσους τρόπους. Είναι μια μερίδα ανθρώπων η οποία θα πρέπει να μπει στο περιθώριο. Ο σεβασμός στην ευζωία των ζώων είναι δείγμα πολιτισμού, αυτοσεβασμού και ευγένειας. Αυτός είναι και ο στόχος της πρωτοβουλίας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών με το νέο νομοσχέδιο που επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας της κοινωνίας απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο εμβληματικών αλλαγών που έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσουν.
Ολοένα και αυξάνονται οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας. Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν στις νεότερες γενιές αντίστοιχα φαινόμενα.
Τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης, συμπεριφορές μείωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας αλλά και κάθε μορφή «βίας» είναι καταδικαστέα. Χάνονται ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται προσωπικότητες, δημιουργούνται τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Οι δυσάρεστες ιστορίες που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια, από ανθρώπους που βρήκαν τη δύναμη και επέλεξαν να μιλήσουν, φοβάμαι ότι είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τον πραγματικό αριθμό περιστατικών. Οι νεότερες γενιές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά, εκμευταλλευόμενοι τα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά μέσα που πλέον μας δίνονται απλόχερα. Οφείλουμε να αποδεχόμαστε ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και πρέπει να διασφαλίζουμε τη δυνατότητά του να εκφραστεί χωρίς να επηρεάζουμε την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Έχουμε κληρονομήσει αρκετές στερεοτυπικές αντιλήψεις από τις παλαιότερες γενιές, αλλά πλέον έχουμε την «πολυτέλεια» να φιλτράρουμε και να απορρίπτουμε ό,τι δεν μας ταιριάζει από τις αναχρονιστικές αυτές πεποιθήσεις. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι η συνεχής εκπαίδευση από μικρή ηλικία πάνω σε αυτά τα θέματα, η ενημέρωση όλων των ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και ανδρών για το τι είναι και πως εκδηλώνεται η παρενόχληση, για τους τρόπους καταγγελιών και τις επιλογές που έχουν να απεμπλακούν από τις επώδυνες αυτές καταστάσεις. Το «σπάμε τη σιωπή», είναι ένα σύνθημα του ελληνικού Me Too που δεν πρέπει να παραμείνει απλά ένα σύνθημα, αλλά να γίνει μια απτή, βιωμένη πραγματικότητα. Σπάμε τη σιωπή παντού λοιπόν. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με θέματα σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης καθώς την αλλαγή και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Παράδειγμα αυτού, είναι όχι μόνο οι παρεμβάσεις για το ίδιο το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, που έγιναν άμεσα μετά το τσουνάμι καταγγελιών, όταν τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν, αλλά και οι σχετικές νομοθετικές αλλαγές που αφορούν την παρενόχληση στο χώρο εργασίας που εντάχθηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με αυτές τις παρεμβάσεις γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό τέτοιων καταδικαστέων συμπεριφορών. Χρειάζεται βέβαια να ληφθούν και επιπλέον μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να συμπεριληφθούν και οι πιο ιδιάζουσες περιπτώσεις ώστε να προασπίζονται συνολικά τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων των ατόμων απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Ποιες είναι οι δράσεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης; Τι άλλο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα;
Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων, εκτός από την δράση του στον πολιτισμό, είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με την κοινωνική προσφορά και βοηθά το συνάνθρωπο ποικιλοτρόπως. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, ο Όμιλος στήριξε και στηρίζει σταθερά οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Είμαστε περήφανοι, που καταφέραμε παρά τις πολλές δυσκολίες, να στηρίξουμε έμπρακτα εκατοντάδες οικογένειες, μέλη ευπαθών ομάδων, μακροχρόνια άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες και χαμηλοσυνταξιούχους. Πάνω από 2.000 πακέτα τροφίμων και προϊόντων ατομικής υγιεινής μοιράζονται κάθε μήνα, στον Πειραιά και τη Νίκαια, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Ομίλου μας, τηρώντας αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Ο Όμιλος διατηρεί δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις περιοχές αυτές, με καθημερινή προσφορά φαγητού και ρουχισμού για τους δικαιούχους, με κέντρα διημέρευσης, επανένταξης, υπνωτήρια, καλύπτοντας κάθε ανάγκη των συνανθρώπων μας που χρήζουν άμεσης περίθαλψης. Πιστοί στην αποστολή μας στηρίζουμε ενεργά και μέσα στην πανδημία τους ανθρώπους του πολιτισμού με διαδικτυακές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, αλλά και με δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης των καλλιτεχνών και των συναφών επαγγελματιών, αφού κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη και πολύπλευρη κρίση με το κλείσιμο όλων των χώρων του πολιτισμού, για την προστασία από την διάδοση του κορωνοϊού. Όλες αυτές οι δράσεις μας είναι αποτέλεσμα της ακούραστης δουλειάς των μελών και εθελοντών του Ομίλου, αλλά πρωτίστως του Προέδρου μας, κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, που έχει προσφέρει ένα ξεκάθαρο ανθρωποκεντρικό όραμα, ενδιαφέρεται προσωπικά για κάθε νέο εγχείρημα και προσφέρει το παράδειγμα της ενασχόλησης με το πολιτισμό αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας, για όλους μας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας