Κόσμος

Ερντογάν: Θέλω 13 σκάφη για να κυβερνήσω

Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχεται πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αποθέματα χρυσού της χώρας και όχι μόνο.

Εσωτερικές γκρίνιες αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Να θυμίσουμε πως το 2014, ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το νέο Προεδρικό Μέγαρό του, που είναι επίσης πολύ επιβλητικό, ενώ πριν από λίγο καιρό εγκαινίασε καινούριο παλάτι με 300 δωμάτια.

Πιο συγκεκριμένα,  να δώσει απαντήσεις, για την άσχημη πορεία της τουρκικής οικονομίας, και για τα χρήματα που ο ίδιος δαπανά, επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην συνάντηση των επαρχιακών αρχηγών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Για τα αποθέματα της Τουρκίας σε χρυσό

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η τουρκική κυβέρνηση, έφερε πίσω στη χώρα, από το εξωτερικό, όλα τα αποθέματα της σε χρυσό, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξισορρόπηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Παράλληλα, μίλησε για τις προεδρικές εκλογές το 2023 καλώντας, όλα τα μέλη του κόμματος να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τις εκλογές, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως δεν σκοπεύει να παραδώσει τη χώρα «σε αυτούς που έχουν χάσει την πορεία τους».

Απαντώντας στις επικρίσεις Ακσενέρ και Κιλιντζάρογλου για τα 13 αεροσκάφη που κατέχει, ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε, σύμφωνα με τον Σκάι, πως «έτσι μπορεί κανείς να κυβερνήσει την χώρα».

Κριτική Ακσενέρ για διώρυγα Κωνσταντινούπολης

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο θέμα με τη διώρυγα, η Ακσενέρ, μίλησε για «επαίσχυντη συνεργασία» και κάλεσε τον Ερντογάν να επιλέξει πλευρά.

«Είστε με το έθνος σας ή με τη συμμορία των πέντε; Είστε ο πρόεδρος αυτής της χώρας ή ο δικηγόρος ξένων εταιρειών; Αποφασίστε εάν θα είστε ο εκπρόσωπος του έθνους ή ο εκπρόσωπος των λόμπι; Είναι προφανές ότι προδίδεις αυτό το ιερό έθνος, το οποίο σου έδωσε όλα τα αξιώματα, λέγοντας με γλώσσα αποικιοκράτη ασυναρντησίες. Το καθήκον σας δεν είναι να είστε δίπλα σε όσους θα προσπαθήσουν να πάρουν ό,τι ανήκει σε αυτό το έθνος, αλλά να διεκδικείτε τα δικαιώματα και τους νόμους αυτού του έθνους. Βάλε το μυαλό μέσα στο κεφάλι σου, έλα στα συγκαλά σου!», είπε μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει το sigmalive.

Στο διεθνές δίκαιο, υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται ‘απεχθές χρέος’. Αυτή η έννοια χρησιμοποιείται για ηγέτες που δανείζονται ξένα λεφτά και τα ξοδεύουν για δικό τους όφελος, αντί να τα ξοδεύουν προς όφελος του έθνους τους. Όταν αυτοί οι ηγέτες εκπέσουν, αυτό το χρέος αποτελεί προσωπική δαπάνη του ηγέτη κι όχι των πολιτών της χώρας. Πρέπει να εισπραχθεί από το άτομο αυτό. Αυτό ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Εάν κάποιος πρέπει να πάρει με το έτσι θέλω τα χρήματά του, λυπάμαι, το ποσό αυτό θα το πάρει από εσένα. Καλύτερα να αρχίσεις να βάζεις στην άκρη χρήματα από τώρα», δήλωσε η Ακσενέρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο