Αθλητισμός

Αγγλία – Ιταλία: Το απίστευτο πρωτοσέλιδο εφημερίδας στη Σκωτία υπέρ της Ιταλίας

Αγγλία – Ιταλία: Το απίστευτο πρωτοσέλιδο εφημερίδας στη Σκωτία υπέρ της Ιταλίας
Αγγλία - Ιταλία: Ο τελικός του Euro 2020 είναι μόλις σε λίγες ώρες από τώρα και ήδη η Σκωτία πήρε θέση υπέρ της Ιταλίας.

Αγγλία και Ιταλία πρόκειται σήμερα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Euro 2020. Παρόλα αυτά ήδη πολλοί έχουν πάρει θέση σχετικά με το ποια ομάδα θέλουν να κερδίσει, με την Σκωτία να κάνει την έκπληξη ή μήπως όχι.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας The National, υπάρχει άρθρο όπου υποστηρίζεται πλήρως η Ιταλία αντί για την Αγγλία. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την πατροπαράδοτη κόντρα Άγγλων και Σκοτσέζων.

Το πρωτοσέλιδο

Η σκωτσέζικη εφημερίδα έχει στην βασική φωτογραφία των τεχνικό των “ατζούρι”, Ρομπέρτο Μαντσίνι. Μόνο που τον έχει ντυμένο… Γουίλιαμ Γουάλας όπως στην ταινία “Braveheart” με πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον, γράφοντας στο σχόλιο: “Σώσε μας Ρομπέρτο… είσαι η τελευταία μας ελπίδα (δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλα 55 χρόνια να μας το χτυπάνε αυτό”.

Η αναφορά της εφημερίδας στα 55 χρόνια δεν είναι βέβαια τυχαία, αφού αφορά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 από την Αγγλία, η οποία τότε είχε επικρατήσει τότε με 4-2 στην παράταση στον τελικό κόντρα στην Δυτική Γερμανία, με αυτόν να παραμένει και ο μοναδικός τίτλος στην ιστορία της.

Βέβαια το πρωτοσέλιδο αυτό δεν εκλήφθηκε ως χιούμορ από πολλούς. Αρκετοί Άγγλοι (αλλά και Σκωτσέζοι) ήταν επιθετικοί μέσω social media λέγοντας ότι ο η Σκωτία δεν επιθυμεί την ομόνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κάποιο έφτασαν να κάνουν αναφορά ακόμα και στο… BREXIT. Κάποιοι βέβαια το πήραν πιο ήρεμα. Όπως και να έχει, την δουλειά που έπρεπε να κάνει το πρωτοσέλιδο, να προκαλέσει δηλαδή, την έκανε. Όλα τα άλλα θα φανούν στην πορεία.

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, δε, και αναλογικά πάντα με την αρχαία μεταξύ τους ιστορία, η κόντρα τους επίσης είναι παμπάλαια, εξ ου και λέγεται ”Auld Enemy”. Για την ακρίβεια, και είναι λογικό, αφού στο Νησί «γεννήθηκε» το σπορ, το Αγγλία-Σκωτία είναι το πρώτο διεθνές παιχνίδι που έγινε ποτέ, στις 30 Νοεμβρίου 1872, δηλαδή 149 χρόνια πριν. «Μέσα» για τα καλά στη Βικτωριανή εποχή.

Η πρώτη συνάντηση, για παράδειγμα, μεταξύ των δύο αντιπάλων στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ», που είχε ανοίξει τις πύλες του πρόσφατα, είναι μία από αυτές. Έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου 1924 και έληξε 1-1. Το ματς ήταν για το Βρετανικό Πρωτάθλημα (British Home Championship), το οποίο κατέκτησε η Ουαλία, αφήνοντας την Αγγλία και τη Σκωτία να μάχονται για να αποφύγουν την τελευταία θέση. Ο αστέρας της Άστον Βίλα, Μπίλι Γουόκερ, σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης για την Αγγλία, που πήρε τον μοναδικό της βαθμό, αλλά τερμάτισε, τελικά, στον πάτο, κάτω και από τους Ιρλανδούς.

Στις 15 Απριλίου του 1967, δεν είχε συμπληρωθεί ούτε χρόνος από τη μεγαλύτερη (μέχρι και σήμερα) επιτυχία της εθνικής Αγγλίας. Στο Γουέμπλεϊ, εκεί όπου τα «τρία λιοντάρια» είχαν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία, η Σκωτία έμελλε να… προσγειώσει τους πρωταθλητές κόσμου, νικώντας τους με 3-2. Τύπος και φίλαθλοι ανακήρυξαν «ανεπίσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια» την εθνική Σκωτίας, σε μία νίκη που έχει πανηγυριστεί όσο ελάχιστες. Ενα μήνα αργότερα, η Σέλτικ νικούσε 2-1 την Ιντερ στη Λισαβόνα και γινόταν η πρώτη βρετανική ομάδα που κατακτούσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, πριν το πετύχει οποιοσδήποτε σύλλογος από την Αγγλία (τα κατάφερε ένα χρόνο αργότερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments