Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως
Σαρηγιάννης: Εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής λέγοντας πως τα κρούσματα θα ανέβουν στα 6.400 ημερησίως.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά της. Να θυμίσουμε πως είχε προβλέψει πως τα κρούσματα τον Οκτώβριο θα φτάσουν τα 18.000

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει σε όλη τη χώρα, με τα αποτελέσματα της να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σταδιακά στα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ (χθες έφτασαν τα 3.109 και την Δευτέρα 2.065) «ίλιγγο» προκαλεί το γεγονός πως στις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν στα 6.400 σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

“Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα”

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής, όσο στη χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται διπλάσια τεστ σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, τόσο τα κρούσματα θα βλέπουμε να αυξάνονται:

«Εμείς υπολογίζουμε πως τον Δεκαπενταύγουστο με τον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται αυτή την στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400. Μέχρι πρότινος γίνονταν σε όλη τη χώρα 40.000-45.000 τεστ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στις 84.000, που σημαίνει πως όσο κάνουμε διπλάσια τεστ θα ανιχνεύονται και διπλάσια περίπου κρούσματα. Το μοντέλο υπολογίζει την συνολική διασπορά στην κοινότητα και όχι τα ανιχνευθέντα» εξηγεί και προσθέτει:

«Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα καθαρά. Ακόμα δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα. Όμως στα τέλη του μήνα θα είναι. Αυτή την στιγμή το ποσοστό της αγγίζει το 25% με 30%. Τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα οφείλονται περισσότερο στις μεταλλάξεις που σήμερα επικρατούν και λιγότερο στη Δέλτα».

Σχετικά με την υπερμετάδοση

Αν και τα νούμερα των κρουσμάτων είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες «φρενάρουν» όσο μπορούν την υπερμετάδοση: «Οι υψηλές θερμοκρασίες φυσικά και βοηθούν αυτή την στιγμή, διότι αν την ίδια διασπορά και την τωρινή χαλαρότητα των μέτρων την είχαμε το Νοέμβριο, τότε θα βλέπαμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν σαν πύραυλος, δεν το συζητάμε.

Η θερμοκρασία βοηθάει, αλλά και πόσο να βοηθήσει, δεν γίνεται να στηριζόμαστε μόνο σ αυτές τις συνθήκες και να περιμένουμε να «φρενάρουν» την κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό πάντως αυτό συμβαίνει με την Δέλτα. Την Άνοιξη είχα πει πως η Δέλτα θα μας προβλημάτιζε από τον Αύγουστο, ωστόσο ήρθε νωρίτερα στη χώρα από τον Ιούνιο. Περίμενα λίγο πιο αργά τααποτελέσματα της».

Μόνη λύση οι εμβολιασμοί και τα τεστ

«Το τραγικό αυτή την στιγμή είναι πως ενώ τα κρούσματα θα συνεχίσουν να καλπάζουν εμείς καθόμαστε και τα κοιτάμε την ώρα που μπορούμε να τα σταματήσουμε. Βέβαια κάτι τέτοιο κοστίζει και μάλιστα ακριβά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να γίνει καλύτερη και στοχευμένη επιτήρηση, να γίνουν στοχευμένα self test και rapid test, ώστε να μπει περισσότερος κόσμος σε καραντίνα, περιορισμούς σε δραστηριότητες και ίσως κάποια τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου υπάρχουν γρήγορη ανάπτυξη κρουσμάτων.

Είναι μια σειρά από πράγματα που ακόμα δεν τα συζητάμε όμως θα έπρεπε. Έχω αμφιβολίες για το τι θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι, διότι αν οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας πει αυτή την στιγμή ότι όποιος γυρίσει από Δευτέρα π.χ από την Ελλάδα θα μπαίνει καραντίνα, τότε θα αδειάσει ο τόπος όπως έγινε και πέρσι. Όταν σου ξεφεύγει έτσι η κατάσταση δεν ξέρω πως μπορείς να κρατήσεις τους τουρίστες. Δεν είναι λύση να κλείνουμε τα μάτια».

Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν «Για μένα η αντιμετώπιση είναι ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν πρέπει να γίνεται με το εμβόλιο της αρεσκείας του καθενός. Ταυτόχρονα κάνω καλό έλεγχο και επιτήρηση με κινητές μονάδες, ώστε να μπορώ να δω τι γίνεται από νωρίς.

Δεν είναι κάτι δύσκολο αρκεί οι ειδικοί να πάρουν τα μοντέλα των δεδομένων, εκεί φαίνεται που στη χώρα υπάρχει αυξητική τάση. Εκεί πας κάνεις περισσότερα τεστ, βάζεις κόσμο σε καραντίνα και σπάζεις τις αλυσίδες μετάδοσης. Αν πάλι δεν πρόλαβες να το κάνεις τότε ένα τοπικό lockdown σύντομης διάρκειας θα δώσει λύση διότι είναι ακόμα νωρίς. Αν η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο στην Κρήτη, τότε θα πρέπει για να σταματήσεις τη φόρα των κρουσμάτων να κάνεις lockdown σε όλο το νησί ακόμα και για ένα μήνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments