Αθλητισμός

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Aπό τα Σεπόλια στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Aπό τα Σεπόλια στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου
Γιάννης Αντετοκούνμπο: H ιστορία του «Greak Freak» που έζησε το όνειρο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει γράψει το δικό του μύθο. Το παιδί μεταναστών που μεγάλωσε στα Σεπόλια κατέκτησε την κορυφή του μπασκετικού κόσμου, ενώ αναδείχθηκε και σε πολυτιμότερο παίχτη των τελικών.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα δύσκολο χρόνια

Παιδί μεταναστών από την αφρικανική χώρα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991, ο Γιάννης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1994 και με τα αδέλφια του Θανάση, Κώστα και Αλέξη (ο μεγαλύτερος αδελφός του Φράνσις, έμεινε πίσω στο Λάγος), έζησαν από πρώτο χέρι πώς είναι να μεγαλώνεις ως «μαύρος» και ως μετανάστης, σε συνθήκες δύσκολες στα Σεπόλια, δίνοντας αγώνα για την καθημερινή επιβίωση της οικογένειας. Γιάννης Αντετοκούνμπο

H μητέρα του Γιάννη άπλωνε τον πάγκο με την πραμάτεια της σε κεντρικό σημείο των Σεπολίων. Κάποιες φορές ερχόταν και ο μικρός Γιάννης μαζί της. Περίμενε υπομονετικά δίπλα της, ήσυχος και ντροπαλός, με τον κόσμο να του αφήνει συχνά ρούχα, τρόφιμα και χρήματα.

Αργότερα, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο Greak Freak, μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαιναν και οι ίδιοι να πουλήσουν γυαλιά ηλίου, τσάντες, CD και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από την Ελλάδα στο NBA

Ο Γιάννης πείστηκε να μην ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και να δοκιμάσει την τύχη του στο μπάσκετ, παίζοντας αρχικά στα ανοικτά γηπεδάκια της περιοχής και στη συνέχεια στην ομάδα του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου. Η ομάδα μάλιστα έφτασε μια ανάσα από το να ανέβει στην Α1 κατηγορία.

Ο Αντετοκούνμπο δεν έπαιξε ποτέ στην Α1. Ήταν προορισμένος για μεγαλύτερα πράγματα. Στις 4 Απριλίου του 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. «Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι πραγματικά υπέροχο», είχε τονίσει τότε ο νεαρός. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μπακς δεν χωρούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα: 2+2 χρόνια, που θα του απέφερε (τότε) συνολικά περί τα 7.000.000 δολάρια μεικτές αποδοχές. Γιάννης Αντετοκούνμπο

Στις 19 Ιανουαρίου του 2017, ψηφίστηκε βασικός για την ομάδα της Ανατολής στο All-Star game του NBA ενώ το 2019 κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος (NBA), κάτι που έγινε και το 2020 για δεύτερη σερί σεζόν.

Ο Γιάννης ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Είναι αμέτρητες οι δηλώσεις του με σεμνότητα και ταπεινότητα για την καταγωγή του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την οικογένειά του. Πέρα από τα λόγια, ο Γιάννης δείχνει συχνά με πράξεις ότι στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

Το 2018, μοίρασε χιλιάδες μερίδες φαγητού σε κέντρο απόρων στο Γουισκόνσιν ενώ πολλές είναι οι αντίστοιχες δράσεις του που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στην κορυφή του κόσμου

Η εκπληκτική πορεία του και τα χρόνια προσπάθειας και επιμονής, τον έφεραν στη θέση την οποία του ανήκει, την κορυφή του κόσμου.  Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής στο ΝΒΑ, καθώς οι Μιλγουόκι Μπακς επικράτησαν των Φοίνιξ Σανς με 105-98 και με σκορ 4-2 πήραν το πρωτάθλημα. Ο Greak Freak έκανε το ματς της ζωής του και οδήγησε τα ελάφια στο πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 50 χρόνια. Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν πραγματικά απίστευτος στο ματς. Ο ηγέτης των Μπακς τέλειωσε το ματς έχοντας 50 πόντους (16/25 σουτ, 17/19 βολές), 14 ριμπάουντ και 5 τάπες. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι και κρίθηκε στην τελευταία περίοδο.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η συγκινητική αγκαλιά στη μητέρα του

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγύρισε μαζί με τη μητέρα του το πρωτάθλημα του ΝΒΑ μετά την ανεπανάληπτη εμφάνιση που πραγματοποίησε και την «τρελή» 50άρα του. Ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς μετά τη λήξη έσπευσε να αγκαλιάσει τη μητέρα του, που ήταν στην κερκίδα, σε μια πολύ όμορφη στιγμή, που σημάδεψε το Game 6 των τελικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ιδιαίτερα δεμένος με την οικογένειά του, και μόλις έφθασε στο πρώτο του δαχτυλίδι έτρεξε να αγκαλιάσει τον αδελφό του Άλεξ και τη μητέρα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments