Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 22/7: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 22/7: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 22/7: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει και ήδη τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα.

Τα κρούσματα για σήμερα Πέμπτη 22/7 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη στην Αττική καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Τετάρτη 21/07 σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά  2.972 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.266 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 236. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα χθες Σάββατο 17/07 ανήλθαν σε 2.562, με 1.165 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Σε νέα μέτρα κατέληξαν οι ειδικοί κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών. Ήδη έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 22/7

Νέα εισήγηση των ειδικών

Στην εισήγηση οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό να κάνουν υποχρεωτικά δύο test την εβδομάδα καταλήγει η επιτροπή των ειδικών. Έπειτα από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας, ακόμα ένας τομέας εργαζομένων έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα έκτακτα μέτρα για τον εμβολιασμό του.

Έτσι, στο άμεσο μέλλον, φαίνεται πως και για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, παρόλο που δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα εφαρμοστούν άλλου είδους μέτρα για την ενθάρρυνση να κλείσουν το ραντεβού τους, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Η εισήγηση αυτή από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, σημαίνει στην ουσία, ότι αν κάποιος εργαζόμενος στον τουρισμό δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλεται εβδομαδιαία σε ένα self και σε ένα rapid τεστ, με το κόστος κατά πάσα πιθανότητα να βαραίνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Μαύρη πρόβλεψη για 350 εισαγωγές ημερησίως

Εκτιμήσεις για το ποσοστό κρουσμάτων κορoναϊού αλλά και της κατάστασης που θα υπάρξει στα νοσοκομεία της χώρας, έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει , το καλό σενάριο των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές σενάριο των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» είπε.

Όσον αφορά την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Προς άρση των μέτρων στη Μύκονο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες, εξετάζεται η άρση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στην Μύκονο το περασμένο σαββατοκύριακο λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρήθηκε στο νησί.

Με λίγα λόγια, το «μίνι» lockdown που έχει επιβληθεί στο νησί των ανέμων δεν αναμένεται να παραταθεί μετά τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως εξάλλου είχε οριστεί αρχικά.

Άλλωστε τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που από κάποιους αποδίδεται στην επιβολή των μέτρων.

Ανησυχία για τις «πορτοκαλί» περιοχές

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας θα υπάρξει υπενθύμιση για ισχυρή σύσταση για την χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με τη Μύκονο, φαίνεται να καταγράφεται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα θα αρθούν από την Δευτέρα. Ωστόσο, όπου χρειαστεί μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, ενώ δεν αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα σε άλλο νησί.

Βάσει και των τελευταίων στοιχείων από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται: Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρόδος και Κέρκυρα.

Παυλάκης: Ισως δούμε και 10.000 ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης είπε πως ήδη ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, δίχως ωστόσο να έχουμε δει την κορύφωσή του. Σε εκείνο το σημείο, και αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων, ο Γιώργος Παυλάκης είπε πώς δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να φτάσει και τα 10.000 ημερήσια κρούσματα.

Ο κ. Παυλάκης, που εμφανίστηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστήριξε ότι το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά που βρίσκονταν σε κατασκηνώσεις και πως τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα. Κατά τον ίδιο, μια ακριβής αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει όταν ο ιός «πιάσει όλη την κοινωνία», όπως είπε.

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (Δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. «Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη πολύ περισσότερα.

Θωμαΐδης: Σε δύο εβδομάδες αυξήθηκε κατά 400% το ιικό φορτίο στα λύματα

Ραγδαία χαρακτήρισε την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα λύματα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, με τις προβλέψεις ειδικά για την Αττική να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έφτασε το 400%, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν 219% στον μέσο όρο, ενώ πριν δύο εβδομάδες η αύξηση ήταν 175%.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Τα στελέχη, όπως το Δέλτα, μεταδίδονται πολύ γρήγορα και έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο στα άτομα που μολύνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.

Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments