Ο ΠΟΥ ανέφερε για το εμβόλιο πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών. Να θυμίσουμε ότι η Κίνα απέρριψε σήμερα την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της διατήρησης περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λόγω των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης, τάσσεται ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε. Σημειώνει δε ότι οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές και είναι επιζήμιες για την οικονομία.
«Λόγω του αυξανόμενου ποσοστού κρουσμάτων κορονοϊού πρέπει να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα. Η υποχρεωτική μάσκα πρέπει να διατηρηθεί. Επιπλέον, η ευρύτερη πρόσβαση σε εστιατόρια ή μουσεία θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ», είπε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt».
«Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές»
Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, «το ποσοστό εμβολιασμού μειώνεται σημαντικά σε πολλές χώρες από 40% έως 50%… Γι΄ αυτό και όλες οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν όσους αμφισβητούν τον εμβολιασμό. Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές και είναι επιζήμιες για την οικονομία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μεμονωμένων επαγγελματικών ομάδων είναι η τελευταία λύση. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι τώρα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές για την αύξηση των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο ΠΟΥ θα προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ένα τέτοιο βήμα να ενισχύσει το κίνημα κατά του εμβολιασμού», πρόσθεσε δήλωσε ο Κλουγκε.
Η απάντηση της Κίνας στον ΠΟΥ
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.
Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους. Ο Ζενγκ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορονοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.
Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί. Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.