Κόσμος

Wikileaks Ασάνζ: Αφαιρέθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού

Wikileaks Ασάνζ: Νέο σοκ για τον ιδρυτή του ιστοτόπου, αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου να αφαιρεθεί η υπηκοότητα του Ισημερινού.

Νέα προβλήματα ξεκινούν για τον ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Ισημερινού να ανακληθεί η υπηκοότητα που του έχει χορηγηθεί. Παρόλα αυτά, ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του.

Πιο συγκεκριμένα, διοικητικό δικαστήριο του Κίτο αποφάνθηκε πως έγιναν διαδικαστικά σφάλματα όταν χορηγήθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού στον Αυστραλό το 2017, διευκρίνισε σε ρεπορτάζ της χθες Τρίτη η εφημερίδα El Comercio.

Γιατί κατηγορείται ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ

Κατηγορείται πως συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει και να αποκαλύψει τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010. Τα έγγραφα, που αφορούσαν ιδίως τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks, ενώ ο κ. Ασάνζ συνεργάστηκε επίσης με κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν σε σειρά αποκαλύψεων.

Σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου έχουν ασκηθεί 18 κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί μεταξύ άλλων πως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ. Εάν κριθεί ένοχος, ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Από την πλευρά τους, υποστηρικτές του έργου του και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας τονίζουν ότι είναι δημοσιογράφος-ερευνητής που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και προειδοποιούν ότι η υπόθεση δημιουργεί πολύ ανησυχητικό νομικό προηγούμενο.

Το ιστορικό του Ασάνζ

Ο κ. Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του. Του χορηγήθηκε άσυλο και κατόπιν η υπηκοότητα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδίαζε να του δώσει διπλωματικό καθεστώς, που θα του επέτρεπε να φύγει με ασφάλεια από την πρεσβεία. Όμως μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, η σχέση ανάμεσα στις αρχές της χώρας και τον Ασάνζ επιδεινώθηκε ραγδαία.

Μετά την ανάκληση το 2019 του ασύλου που του είχε χορηγηθεί η βρετανική αστυνομία μπήκε στον χώρο της πρεσβείας και συνέλαβε βιαίως τον Αυστραλό, που κατηγορείτο για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του από τη δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο