Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Το νέο σχέδιο δράσης επιδιώκει ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου για μια σειρά θεμάτων όπως το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο εργασιακό νόμο, στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία για να μειωθούν οι βίαιες συμπεριφορές εναντίον των γυναικών, καθώς και για το πολύ σημαντικό ζήτημα του δημογραφικού.
Κυρία Συρεγγέλα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Τι επιδιώκει το νέο σχέδιο και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του;
Βασική επιδίωξη του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2015) αποτελεί η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, σε όλες τις ηλικίες, σε όλους τους τομείς πολιτικής. Δεν πρόκειται για ακόμη ένα κείμενο πολιτικής, όπου περιλαμβάνονται αφηρημένες διατυπώσεις γύρω από την ανάγκη να υπάρξει πλήρης ισότητα, αλλά για έναν “οδικό χάρτη”, ένα εργαλείο πολιτικής, στη βάση του οποίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια πάνω στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε και για πρώτη φορά γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια ενσωμάτωσης προτάσεων πολιτικής από όλα τα υπουργεία για την ένταξη δράσεων που προωθούν την ισότητα των φύλων σε όλες τις σχεδιαζόμενες πολιτικές και προβλέπεται διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής τους σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Για να το επιτύχει αυτό, το ΕΣΔΙΦ διαρθρώνεται σε τέσσερις Άξονες Προτεραιότητας, οι οποίοι είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2020-2025. Αυτοί είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και η ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος εργασιακός νόμος, στον οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση ότι περιλαμβάνει «αντεργατικό πνεύμα». Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;
Δεν μπορώ να διακρίνω κάτι αντεργατικό στο να έρχεσαι να ρυθμίσεις κακώς κείμενα στην αγορά εργασίας. Στο να θεσπίζεις άδειες πατρότητας, στο να διευρύνεις και να επιχορηγείς μέσω του ΟΑΕΔ τις γονικές άδειες. Στο να απαγορεύεις τις απολύσεις όσων κάνουν χρήση των ειδικών προνομίων που τους δίνει το κράτος προκειμένου να στηρίζουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Στο να προστατεύεις τους πατέρες από απόλυση μετά τη γέννηση του τέκνου τους, στο να δίνεις πλέον και σε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα προνόμια που υπάρχουν ήδη στον δημόσιο τομέα, όπως είναι η ειδική άδεια για όσες θέλουν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η αγορά εργασίας και οι κοινωνίες αλλάζουν μέρα με την ημέρα, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εδώ και χρόνια μεταμορφώσει τα παγκόσμια μοντέλα εργασίας, και η πανδημία του COVID-19 ήρθε να βάλει στη ζωή μας νέα προαπαιτούμενα και ανάγκες, όπως είναι η τηλεργασία. Μπροστά σε αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποια κυβέρνηση θα έκλεινε τα μάτια. Οι εξελίξεις έχουν ήδη συντελεστεί. Το κράτος απλώς ήρθε προσθέσει ένα δίχτυ προστασίας και να διασφαλίσει πως οι εξελίξεις αυτές δεν θα είναι εις βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα δε των γυναικών και των νέων.
«Ελένη, Καρολάιν, Γαρυφαλλιά». Η ελληνική κοινωνία είναι ξανά σοκαρισμένη από μια ακόμη γυναικοκτονία. Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές;
H κοινωνία οφείλει να μην σιωπά και, από την πλευρά της η πολιτεία, οφείλει να δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας που να παρακινεί τις γυναίκες να καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές, σπάζοντας τον κύκλο της βίας που μπορεί να έχει δημιουργηθεί ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Αναφέρθηκα ήδη στις υπηρεσίες, όπου μπορούν να απευθύνονται όσες και όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν όλοι πως η ΓΓΔΟΠΙΦ διαθέτει επίσης 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική, ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες, θύματα βίας, και τα ανήλικα παιδιά τους.
Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι και αυτό του δημογραφικού. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ως προς την κατεύθυνση αυτή;
Η επίλυση του δημογραφικού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία άλλωστε ήδη προωθεί ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής. Αυτό εξάλλου γίνεται ξεκάθαρο και από τις προβλέψεις που υπάρχουν στον νέο εργασιακο νόμο, οι οποίοι όπως προανέφερα, όχι μόνο προωθούν την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, αλλά παράλληλα στηρίζουν ουσιαστικά τις γυναίκες, και τους άνδρες, που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μέσα από μία σειρά προστατευτικών διατάξεων, όπως είναι οι άδειες πατρότητας και η απαγόρευση απόλυσης όσων κάνουν χρήση ελαστικών μορφών εργασίας προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να μιλήσει ή να καταγγείλει περιστατικά κάθε μορφής βίας;
Η ΓΓΔΟΠΙΦ διαθέτει σήμερα ένα ευρύ δίκτυο δομών και υπηρεσιών, εύκολα προσβάσιμων, προς όσες και όσους ενδιαφέρονται να λάβουν πληροφορίες, καθοδήγηση ή θέλουν να αιτηθούν φιλοξενίας, σε περίπτωση που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο προκειμένου να παρέχει οδηγίες ή ενημέρωση -τόσο σε θύματα όσο και σε τρίτα πρόσωπα- σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Οι κλήσεις αυτές, δε, είναι σημαντικό να επισημανθεί, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής, οπότε κανένας δεν θα πρέπει να αγωνιά σχετικά με την τήρηση της ανωνυμίας του.
Ταυτόχρονα με την Γραμμή SOS 15900, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν προκειμένου να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας και στο e-mail [email protected], ενώ στην ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/, που έχει δημιουργηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, μπορεί κάποια/ος να βρει συγκεντρωμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε απέναντι σε όλες τις γυναίκες, άντρες και παιδιά για τα περιστατικά τα οποία μας έχουν συγκλονίσει;
Το μήνυμα δεν μπορεί παρά να είναι να μάθουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε λίγο περισσότερο ο ένας τον άλλον, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Τα περιστατικά έμφυλης βίας και παρενόχλησης, παρότι αναμφισβήτητα είναι φαινόμενα πολυπαραγοντικά, έχουν στον πυρήνα τους την διαιώνιση στρεβλών στερεοτύπων: για τη θέση των δύο φύλων εντός μίας σχέσης, εντός της αγοράς εργασίας, εντός της ίδιας της κοινωνίας. Αν μάθουμε στα κορίτσια και στα αγόρια μας να σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους, τότε σίγουρα τέτοιου είδους περιστατικά, χρόνο με τον χρόνο θα γίνονται όλο και πιο σπάνια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας