Οικονομία

ΕΤΕ: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού

ΕΤΕ: Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό σύμφωνα με μελέτη της της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό σύμφωνα με μελέτη της της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Με τη δεύτερη τουριστική περίοδο εν μέσω πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, ζητούμενο αποτελεί: η διερεύνηση της εξέλιξης του τουρισμού, ως ενός από τους σημαντικότερους κλάδους για την ελληνική οικονομία.

Στη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας

  • (i) αξιολογούνται τα πρώτα σημάδια για τη φετινή τουριστική χρονιά και
  • (ii) εκτιμώνται οι μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν τόσο η διαφαινόμενη επιστροφή στην ομαλότητα όσο και η προοπτική των πόρων που διατίθενται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021 είναι ενθαρρυντικά καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ανέκτησαν το 1/3 του επιπέδου 2019 τον Ιούνιο του 2021 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε τα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020). Αν υποθέσουμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα θα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περσινή πορεία, η ανάκτηση του 50% των τουριστικών εισπράξεων του 2019 αποτελεί έναν εφικτό στόχο για το 2021, επιστρέφοντας στην τάση της προηγούμενης επταετίας (2012-2019) κατά την οποία κατέγραψαν μεγάλη αύξηση τόσο οι αφίξεις (+101%), όσο και οι εισπράξεις (+75%), κερδίζοντας παράλληλα μερίδιο σε όλες τις βασικές αγορές.

Δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ευκαιριών της επόμενης μέρας, οι τομείς προτεραιότητας είναι:

  • Η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών (που αναγνωρίζεσαι ως βασικό πρόβλημα ανάπτυξης για το 61% των ξενοδοχείων),
  • Η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για το 59% των ξενοδοχείων στα νησιά)
  • Και η διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργασιών (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασική ευκαιρία ανάπτυξης από το 66% των ηπειρωτικών ξενοδοχείων).
  • Επιπλέον, υιοθετώντας την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2030 (έναντι του 2019), η σύγκλιση της Ελλάδας στο μεσογειακό μέσο όρο σε όρους εποχικότητας και ποιότητας, θα μπορούσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σε επίπεδο διπλάσιο έναντι του 2019 (επιπλέον €18 δις ετησίως).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο