Νέα μέτρα: Έξαρση των πανδημικών δεικτών στα νησιά
Νέα μέτρα επιβλήθηκαν πρόσφατα σε Χανιά και Ζάκυνθο, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όμως οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα κατά του covid.
Καμπανάκι κινδύνου για τουλάχιστον 8 τουριστικές περιοχές στις οποίες έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων χτυπούν οι ειδικοί, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε πολλά νησιά.
Μίνι lockdown σε Χανιά και Ζάκυνθο
Μετά από εισήγηση της υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση, η Κυβέρνηση υιοθετεί νέα μέτρα, τοπικού χαρακτήρα.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, οι οποίες και μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, στα Χανιά καταγράφηκαν 107 νέα κρούσματα Covid-19 και στη Ζάκυνθο 18. Συνολικά τα κρούσματα ήταν 2.856.
Τι θα ισχύσει
Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί θα ισχύουν τα κάτωθι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.
Αυτά είναι τα εξής:
- Ζάκυνθος
- Τήνος
- Λευκάδα
- Σαντορίνη
- Πάρος
- Ρόδος
Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».
Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».
Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).
Ανησυχία για αύξηση των διασωληνωμένων
Μπορεί τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τις 3.000 και τα εφιαλτικά σενάρια για 18.000 κρούσματα έως τον Δεκαπενταύγουστο να απομακρύνονται, ωστόσο ένας άλλος εφιάλτης παίρνει σάρκα και οστά: Πρόκειται για την πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και αρκετό καιρό.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ τα κρούσματα χθες, παρέμειναν κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.696 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μόλις 24 ώρες.
Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κοροναιό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο ίδιος παρατηρούμε αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, οι οποίες υπολογίζονται περισσότερο από 150 τις τελευταίες ημέρες.Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες σε κάθε τόνο, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν με μέτρα να ανακόψουν την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας