Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Η συγκλονιστική φωτογραφία με την κυρία Παναγιώτα

Φωτιά στην Εύβοια: Η συγκλονιστική φωτογραφία με την κυρία Παναγιώτα
Φωτιά στην Εύβοια: Η φωτογραφία ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Τον γύρω του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την καταστροφική πυρκαγιά που διαλύει τα πάντα στο πέρασμα της στη βόρεια Εύβοια. Η φωτιά στην Εύβοια έχει με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς κάψει περί τα 500.000 στρέμματα γης, και εκατοντάδες σπίτια. Πάνω από 930.000 στρέμματα γης καταστράφηκαν συνολικά φέτος στην Ελλάδα.

Φωτιά στην Εύβοια: Η σοκαριστική φωτογραφία

Περιουσίες, όνειρα και κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη σε λίγα μόλις λεπτά, με τον ήλιο να έχει κρυφτεί από πυκνό καπνό. H φωτογραφία του φωτογράφου του SOOC, Κωνσταντίνου Τσακαλίδη, από τις Γούβες, την ώρα που η πύρινη λαίλαπα έχει φτάσει στο χωριό, αποτυπώνει ακριβώς την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στο όμορφο νησί. Η εικόνα, έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral. Μια εικόνα που θυμίζει την «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα βγάζει μια τελευταία κραυγή πριν δει το σπίτι της να τυλίγεται στις φλόγες, ανήμπορη να παρέμβει, να το σώσει.

Η κραυγή του Μουνκ

Η Κραυγή είναι το δημοφιλές όνομα που δίνεται σε μια σύνθεση που δημιούργησε ο Νορβηγός εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης Έντβαρτ Μουνκ το 1893. Ο αρχικός γερμανικός τίτλος που έδωσε ο Μουνκ στο έργο του ήταν Der Schrei der Natur (Η Κραυγή της Φύσης) και ο νορβηγικός τίτλος είναι Skrik (Shriek). Το αγωνιώδες πρόσωπο του πίνακα έχει γίνει μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της τέχνης, που θεωρείται ότι συμβολίζει το άγχος της ανθρώπινης κατάστασης. Φωτιά στην Εύβοια

Ο Μουνκ θυμόταν ότι βγήκε για μια βόλτα στο ηλιοβασίλεμα όταν ξαφνικά το φως του ήλιου που έδυε έκανε τα σύννεφα “κόκκινα σαν το αίμα”. Ένιωσε μια “άπειρη κραυγή που διαπερνούσε από τη φύση” Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει το σημείο σε ένα φιόρδ με θέα στο Όσλο [1] και έχουν προτείνει άλλες εξηγήσεις για τον αφύσικα πορτοκαλί ουρανό, που κυμαίνονται από τα αποτελέσματα μιας ηφαιστειακής έκρηξης έως μια ψυχολογική αντίδραση από τον Μουνκ στον εγκλεισμό της αδερφής του σε ένα κοντινό φρενοκομείο.

Ο Μουνκ δημιούργησε τέσσερις εκδοχές του πίνακα, οι δύο σε παστέλ, καθώς και μια λιθογραφία σε πέτρα, από την οποία σώζονται πολλές εκτυπώσεις. Η Κραυγή έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών. Το 1994 κλάπηκε η εκδοχή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανακτήθηκε αρκετούς μήνες μετά. Μία από τις παστέλ εκδοχέςπέτυχε την τέταρτη υψηλότερη ονομαστική τιμή που έχει καταβληθεί για ένα έργο τέχνης σε δημόσια δημοπρασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments