Τουλάχιστον τρεις νέες διαφορετικές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις από τη φωτιά στην Ηλεία. Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα, Λάλα και Νεμούτα. Στα σημεία βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς, πριν επεκταθούν.
Να σημειωθεί πως δόθηκε και εντολής εκκένωσης του Λάλα, με μήνυμα στο 112, όπου τονίζεται πως οι κάτικοι πρέπει να κατευθυνθούν προς Εθνική Οδό 111.
Φωτιά στην Ηλεία: Πνέουν άνεμοι εντάσεως πέντε με έξι μποφόρ
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ilialive.gr, η φωτιά προς το Λάλα κρίνεται επικίνδυνη και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από την πυροσβεστική. Οι άνεμοι που πνέουν στην Ηλεία είναι εντάσεως πέντε με έξι μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πυροσβέστες περίμεναν από νωρίς τις αναζωπυρώσεις του μεσημεριού όπως άλλωστε συμβαίνει όλες τις τελευταίες μέρες.
Από το πρωί ρίψεις νερού πραγματοποιούνται σε Ηλεία και Γορτυνία δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν αποτελούνται από 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Φωτιά στην Ηλεία: «Ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει»
Λίγο νωρίτερα, ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, είχε επισημάνει στο ilialive.gr για κίνδυνο αναζωπυρώσεων:
«Ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει καθώς μέσα στην περίμετρο της πυρκαγιάς υπάρχουν πολλά τμήματα που δεν έχουν καεί. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και κυρίως στο νότιο κομμάτι στα τμήματα Λούβρο, Κάμενα, Βασιλάκι όπου εκεί συνορεύουν με δάσος που δεν έχει καεί τα τελευταία 80 χρόνια. Θέλει μεγάλη επιτήρηση καθώς μια αναζωπύρωση εκεί θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Όπως και στην περιοχή του Δούκα προς Νεράιδα, όπου υπάρχει παρθένο δάσος. Και εκεί θέλει επιτήρηση για αναζωπυρώσεις μέχρι να σβήσει και η τελευταία μικροεστία. Κίνδυνος υπάρχει και στην περιοχή βόρεια της Νεμούτας – Αχλαδινής γιατί έχει δάσος πουρναριάς και αριάς και ελλοχεύει ο κίνδυνος. Θέλει προσοχή μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία».
Η επέμβαση των πυροσβεστών στις φωτιές
- Σε κάθε πυρκαγιά φτάνοντας τα πυροσβεστικά οχήματα λειτουργούν σαν ομάδα, πάντα όμως την επιχείρηση την συντονίζει κάποιος ανώτερος.
- Οι πυροσβέστες στις αστικές πυρκαγιές φορώντας τις κατάλληλες στολές (μάσκες οξυγόνου, κράνος, τσεκούρι, σχοινί, φακός και ασύρματος), προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν και μετά σβήνουν τη φωτιά.
- Στις δασικές πυρκαγιές, οι πυροσβέστες συνεργάζονται πολύ με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, πάντα όμως με ασφάλεια για τη ζωή τους.