Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 13/8: Ανησυχία για τη διασπορά σε νέους

Κρούσματα σήμερα 13/8: Ανησυχία για τη διασπορά σε νέους
Κρούσματα σήμερα 13/8: Η μετάλλαξη Δέλτα, αλλάζει τα δεδομένα.

Τα κρούσματα για σήμερα 13/8 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 3.605 νέα κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων 949 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, 298 στη Θεσσαλονίκη και 506 στην Κρήτη.

Κρούσματα σήμερα 13/8: 14 νέοι και 1 παιδί στις ΜΕΘ

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας, εξέφρασε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όσο για την πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε πως τώρα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Κρούσματα σήμερα 13/8

«Η απώλεια ενός νέος ανθρώπου από κάτι που μπορεί να το είχε αποφύγει με ένα τσίμπημα, είναι δυσβάσταχτη», ανέφερε. Για την πορεία προς την ανοσία της αγέλης ,δήλωσε πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στο 60% ανοσίας στη χώρα μας, μας χωρίζει ένα 25% για να φτάσουμε στο 85% το οποίο θα σημάνει και την λήξη της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Ωστόσο όπως ανέφερε ο καθηγητής υπάρχει ένας οδυνηρό σενάριο να φτάσουμε εκεί: «Ενδέχεται να θρηνήσουμε πολλά θύματα και να γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 25%». Φυσικά, το καλό σενάριο αφορά την αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού.

Κρούσματα σήμερα 13/8: Στα 29 έτη ο μέσος όρος κρουσμάτων

Ο Χαράλαμπος Γώγος κατά τη χθεσινή ενημέρωση τόνισε πως συνολικά έγιναν πάνω από 100.000 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, αναλύοντας επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ. Στην συνέχεια, ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις, λέγοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει με 90% των διαγνώσεων σε λίγο καιρό. Κρούσματα σήμερα 13/8

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας: «Αρχίζει όμως να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση. Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα».

Κρούσματα σήμερα 13/8: Ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα

Η επικρατούσα μέχρι πρόσφατα εικόνα ήταν ότι τα εμβόλια όχι μόνο προστατεύουν όσους εμβολιάζονται κατά της Covid-19 αλλά και ότι μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Όμως, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είχαν γίνει πριν η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Τώρα, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έρχονται ενδείξεις από διάφορες χώρες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ορισμένων επιστημόνων: Η Δέλτα είναι πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί μέσω και αυτών. Κρούσματα σήμερα 13/8

Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι, παρά την προστασία των εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να περάσουν τον ιό σε άλλους.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης των εμβολιασμένων λέγονται «breakthrough», επειδή ο κορονοϊός έχει διασπάσει την ανοσιακή προστασία του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Ο’ Κόνορ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, «οι άνθρωποι που έχουν ιό Δέλτα και συμβαίνει να έχουν μόλυνση breakthrough, μπορούν να διαθέτουν πραγματικά υψηλά επίπεδα του ιού, συνεπώς μπορεί άθελά τους να τον εξαπλώσουν σε άλλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments