Κόσμος

Σασόλι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς

Σασόλι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς
Σασόλι: «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», στον απόηχο των γεγονότων των τελευταίων ημερών με την κατάλειψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Σασόλι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς

Ο Σασόλι δήλωσε πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους. Σασόλι

«Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα». Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

Αφγανιστάν: Έντονη ανησυχία και στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην ασιατική χώρα

Με τους Ταλιμπάν να έχουν ανακαταλάβει την εξουσία στην ασιατική χώρα, στην Αθήνα, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα Αφγανών προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί πιθανότατα στη χώρα μας.

Παράλληλα, συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό το βάρος των εξελίξεων με την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών. Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα. Σασόλι

Η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015 και σημείωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει για αν αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μετριάσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα. Αφγανιστάν

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Η Ελλάδα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης θα βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα προειδοποιούν γεωστρατηγικοί αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να ασκήσει και πάλι πίεση προς την Ευρώπη και να αποκομίσει νέα οφέλη, με την απειλή του μεταναστευτικού.

«Θα επηρεάσει την Ελλάδα και άμεσα και έμμεσα. Άμεσα γιατί αναμένεται ένα νέο προσφυγικό- μεταναστευτικό κύμα το οποίο κατευθύνεται προς την Ευρώπη και θα έρθει στα ανατολικά μας σύνορα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έμμεσα γιατί δημιουργεί μια εστία αστάθειας σε μια νευραλγική περιοχή», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειo. Αφγανιστάν

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην περιοχή. Λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν οι προσφυγικές πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι πιθανό να αυξηθούν… Οι βασικοί υποστηρικτές των Ταλιμπάν ήταν το Πακιστάν με το οποίο η Τουρκία συνδέεται με ιδιαίτερη στρατηγική σχέση. Στο βαθμό που η Τουρκία έχει περάσει στο αντιδυτικό στρατόπεδο ωφελείται από αυτήν την αποτυχία της Δύσης και δημιουργούνται ευκαιρίες για την Τουρκία του Ερντογάν», πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments