Κόσμος

Αφγανιστάν: Το λάθος των ΗΠΑ που έφερε τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Το λάθος των ΗΠΑ που έφερε τους Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Η σαρωτική κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν αποκάλυψε με τον πιο τραγικό τρόπο την ελλιπή γνώση των ΗΠΑ για την κατάσταση στα πεδία των μαχών.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 20 έτη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι οποίες σηματοδότησαν την απαρχή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, γίναμε μάρτυρες της παλινόρθωσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Δίχως αμφιβολία, η τροπή των εξελίξεων ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή στην οποία αποσκοπούσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο, όταν ανακοίνωνε τον τερματισμό της αμερικανικής εμπλοκής στον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αφγανιστάν: Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Πώς αντί του να συντελείται μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, γίναμε μάρτυρες της δραματικής παλινόρθωσης των ακραίων εξτρεμιστών;

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα θα πρέπει να αναζητηθεί στην έλλειψη επαφής της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και των υπόλοιπων αρμόδιων υπηρεσιών με την κατάσταση στα πεδία των συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε από την ταχύτατη πρόοδο των Ταλιμπάν το τελευταίο διάστημα.

Βέβαια, «προς υπεράσπιση της» δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως οι αντάρτες αντιμετώπιζαν ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 8ης Ιουλίου, ο Μπάιντεν εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» του στην πολεμική ικανότητα του αφγανικού στρατού: «Η πιθανότητα οι Ταλιμπάν να αποκτήσουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας είναι εξαιρετικά απίθανη», δήλωσε τότε. Μπάιντεν δημοσκόπηση

Ακόμη χειρότερα, μόλις πριν από μια εβδομάδα, επιχειρησιακές μελέτες του αμερικανικού στρατού απέκλειαν μία κατάρρευση του μετώπου όπως αυτή που εν τέλει συνέβη.

Συγκεκριμένα, εκτιμάτο ότι θα απαιτούντο έως και 3 μήνες προτού μία καλά συντονισμένη επιθετική ενέργεια των Ταλιμπάν να καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, καταλαμβάνοντας τελικώς την Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν απέκτησαν τον έλεγχο κομβικών τοποθεσιών όπως η Κανταχάρ, συνομολογώντας συμφωνίες με τοπικούς ηγέτες και κατέλαβαν την πόλη Τζαλαλαμπάντ την Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν ούτε μία σφαίρα. Ταλιμπάν

Οι αφγανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους Ταλιμπάν σε ορισμένες περιοχές, όπως στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ και έξω από τη Χεράτ. Ωστόσο, η πρόοδος των Ταλιμπάν ήταν μη αναστρέψιμη και νίκες – όπως η παράδοση του Μαζάρ-ι-Σαράφ χωρίς μάχη – τους επέτρεψαν να περικυκλώσουν την Καμπούλ, επισφραγίζοντας τη μοίρα της πρωτεύουσας.

Αφγανιστάν: Μπάιντεν – «Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου»

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, με την διατήρηση αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Αφγανιστάν

Ο Μπάιντεν σημείωσε στην ομιλία του ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν: «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν και να μάχονται σε έναν πόλεμο στον οποίο οι Αφγανοί είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους». Αφγανιστάν

Ακόμη, σημείωσε πως δεσμευόταν από τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Αφγανιστάν

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ελαττώματα σε αυτό το επιχείρημα, σημειώνει το CNN.

  • Πρώτον, οι Ταλιμπάν δεν τήρησαν ποτέ τους όρους αυτής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα απέκοπταν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα.
  • Δεύτερον, η συμφωνία έλεγε ότι οι Ταλιμπάν θα εκκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση. Ούτε αυτό συνέβη.
  • Τρίτον, η συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκε χωρίς καμία βοήθεια από την αφγανική κυβέρνηση, η οποία ήταν η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Έτσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν αισθάνθηκε δεσμευμένη σε μια συμφωνία που συνομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με μια ομάδα ανταρτών που είχε αποκλείσει την πραγματική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Αντί αυτού, ο Μπάιντεν θα μπορούσε πολύ εύκολα να ισχυριστεί ότι οι Ταλιμπάν παραιτήθηκαν από τη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί μια σχετικά μικρή αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν

Αυτός ήταν τρόπος που χρησιμοποίησε ένας χρήστης του Instagram για να στηλιτεύσει τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου στην πρόσφατη αποτυχία του Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, δημοσιοποίησε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Αμερικανός ηγέτης με χαρακτηριστική παραδοσιακή ενδυμασία και γενειάδα με λεζάντα «Υπάλληλος του μήνα». Προφανώς αναφέρεται στην προώθηση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα, γεγονός που αναντίρρητα προλείανε το έδαφος για την σαρωτική προέλαση των Ταλιμπάν.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα προαναφερθέντα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προώθησε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων – την οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αναβάλει προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή – ενώ την ίδια στιγμή στο πεδίο, το θηρίο γινόταν ολοένα και ισχυρότερο.

Επομένως, δεν θα πρέπει να προκαλεί απορία πως φτάσαμε ως εδώ.

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως για το μέλλον του ταλαιπωρημένου αφγανικού λαού, θρησκόληπτοι εξτρεμιστές βρίσκονται πλέον στην εξουσία της χώρας. Τα χειρότερα έπονται…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments