Τέταρτο κύμα: Εφιαλτικές προβλέψεις για διασωληνωμένους
Η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να επιταχύνει το τέταρτο κύμα με αποτέλεσμα οι δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται πλέον σε νέα έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αυξάνεται συνεχώς και απο την άλλη οι ειδικοί ήδη έχουν συμβουλέψει το κυβερνητικό επιτελείο για μίνι lockdown σε Μεσσηνία και Κρήτη.
Την Τετάρτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 3.273 , εκ των οποίων 770 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 312 νέα κρούσματα. Την ίδια στιγμή σταθερά υψηλά εμφανίζονται η Αχαΐα με 122 κρούσματα, η Μεσσηνία με 106, ενώ και η Ρόδος καταγράφει 93 νέα κρούσματα.
Στις 2ο Σεπτεμβρίου η κορύφωση των κρουσμάτων
Μιλώντας στο MEGA και το «LIVE NEWS» o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εξέφρασε την ανησυχία του και εκτίμησε ότι η πανδημία στη χώρα μας θα κορυφωθεί γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. «Εδώ και 15 μέρες το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής είναι σταθερό», είπε αρχικά και σημείωσε: «Αναμένουμε, και με βάση και την περσινή εικόνα, το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου αύξηση, σταδιακά όσο επιστέφουν οι εκδρομείς, και μια κορύφωση γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου».
Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε πως, όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία και τις έρευνες, οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. «Παρακολουθούμε τη διεθνή βιβλιογραφία και τα επιστημονικά ευρήματα. Καθημερινά εμβολιάζονται πάνω από 35 εκατ. κόσμος και οι περισσότεροι με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.
Αν είχε κάποια σημαντική παρενέργεια θα είχε γίνει επανάσταση και σίγουρα ο ΠΟΥ θα είχε παρέμβει», εξήγησε. «Όλα τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ενδέχεται να νοσήσουν ελαφρώς και κάποιο ενδέχεται να πάνε στο νοσοκομείο και ελάχιστοι στις ΜΕΘ», κατέληξε ο καθηγητής.
Στο “κόκκινο” τα νησιά
Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων είναι 2,02%, αν και στα μοριακά και rapid test φτάνει το 3,51%. Την ίδια στιγμή, 23 είναι οι περιοχές που εμφανίζουν δείκτη θετικότητας άνω του 3%, με κάποιες από αυτές να ξεπερνάνε το 5%.
Προβληματισμό εγείρουν τα ποσοστά θετικότητας κοροναϊού σε περιοχές όπως η Νάξος, η Ηλεία κι η Ικαρία. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η θετικότητα στην Νάξο υπολογίζεται πως αγγίζει το 7,70 και το 6,90 στην Ικαρία ενώ ακολουθεί η Ηλεία με 6,51%. Αναλυτικά οι περιοχές που η θετικότητα ξεπερνά το 3% είναι:
- Νάξος: 7,70%
- Ικαρία: 6,90%
- Ηλεία: 6,51%
- Άνδρος: 5,36%
- Καβάλα: 4,89%
- Μεσσηνία: 4,80%
- Ιθάκη: 4,78%
- Μύκονος: 4,73%
- Θεσπρωτία:4,42%
- Νήσων: 4,19%
- Κάλυμνος:4,12%
- Ρέθυμνο: 3,97
- Τήνος: 3.91%
- Ρόδος:3,88
- Κοζάνη: 3,71%
- Αχαία: 3,57%
- Κάρπαθος: 3,50%
- Λευκάδα: 3,38%
- Ευρυτανία: 3,32%
- Πρέβεζα: 3,21%
- Σποράδες: 3,15
- Εύβοια: 3,08%
- Χανιά: 3,00%
Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας από μέσα Σεπτεμβρίου
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ανέφερε ότι οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της έξαρσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ύφεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη.
Η ύφεση που αναμένουμε τον επόμενο μήνα θα σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και το τέλος της χαλάρωσης που υπάρχει, άρα και των πολλών συναναστροφών. Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μετά την ύφεση στις δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να δούμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι: «Εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας